BLOG

Catheleyne van der Laan

Catheleyne van der Laan

Auteur


Catheleyne van der Laan (1971) is vrijgevestigd psychotherapeut. Zij werkt in de gespecialiseerde Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) waar zij mensen met complexe psychische problematiek behandelt. Ooit verdiende zij haar geld met het schrijven van journalistieke verhalen. Met dit boek bundelt zij haar twee ambachten: therapie en schrijven.

‘Bij de teststraat herkennen ze mij al’, enigszins beschroomd, vertelt ze het. Ze is al zeker negen keer geweest. ‘Ze zullen wel denken: die is gek.’ Ze lacht moedeloos. Ze kwam in therapie wegens paniekaanvallen en straatvrees. Dat betekent een behandeling bestaande uit spanningsregulatie en exposure. Ze leerde dat haar angstgedachten liegen. Ze leerde de kleine grote gevaren trotseren. De buitenwereld werd stukje bij beetje een minder enge plek. Het ging de goede kant op. Toen kwam corona.

Ze was de eerste die met een mondlapje ging lopen. Al een jaar loopt ze in ruime lussen zigzaggend om de mensen heen. ‘En dan houd ik stiekem mijn adem in’, biecht ze op. Ze weet wel dat dit onzinnig is. De meeste hypochonders weten dat hun angsten overdreven zijn, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Baat het niet dan schaadt het niet. Helaas is dat niet zo. Veiligheidsmaatregelen vergroten juist de angst. Het is alsof je continu bevestigt hoe gevaarlijk de wereld is.

Het coronavirus is natuurlijk een reëel gevaar. Dat maakt therapie in coronatijd met dit soort cliënten lastig. De overheid wil juist dat we voorzichtig zijn. Terecht natuurlijk. Maar door al deze waarschuwingen en maatregelen is de wereld van mijn cliënte weer net zo eng als voor de therapie. Enger zelfs. Na veel aandringen durft ze weer naar de supermarkt. Het wassen van haar handen na afloop, proberen we terug te schroeven. Er is nog niemand bij haar thuis geweest. Dat is ons volgende doel.

Googelen naar symptomen is verboden, hebben we afgesproken. Urenlang ging deze vrouw op zoek naar informatie in de hoop op geruststelling. Dat werkt averechts. Ze heeft ze allemaal gehad: keelpijn, druk op de borst, hoesten en verlies van smaak. Sommige mensen moeten nooit bijsluiters lezen. Staat er duizelingen, dan zijn er duizelingen. Dat heeft te maken met hyperventilatie. Dat gaat akelig onbewust en veel subtieler dan mensen weten. Ongemerkt kan je jezelf totaal beroerd ademen.

De ontdekking van de vaccinatie was het omslagpunt. Een stipje aan de horizon. Helaas kwamen toen de verhalen over die uiterst zeldzame bijwerking. Nu is haar verlangen naar de verlossende vaccinatie omgeslagen in een verlammende angst. Je zal zien dat juist zij die gezonde vrouw is die eraan sterft. Ze weet dat de anticonceptiepil en vliegen beiden een veel grotere kans op trombose geven, maar Koning angst is terug in het zadel en nieuwe angstgedachten bewaken het fort.

ongemerkt verder

Ongemerkt verder

Marloes, Gerard, Liesbeth en Barend. Verhalen van vier mensen achter de DSM-5-classificaties borderline-persoonlijkheidsstoornis, depressie, posttraumatische stressstoornis en gegeneraliseerde angststoornis.

>