KIND&AUTISME 

alles wat je als ouders wilt weten over autisme

Kind en Autisme
Eindelijk is er een boek geschreven door een ervaringsdeskundige. Djoeke Iedema is moeder van twee dochters met autisme. Zij schreef het boek waar zij jaren geleden zelf enorm behoefte aan had. Een boek vol herkenbare situaties, tips en adviezen in begrijpelijke taal. Een boek...
  • over de kenmerken, oorzaken en gevolgen
  • over opvoeden, onbegrip, frustraties en vooroordelen
  • over de mogelijkheden van hulpverlening, jeugdzorg, behandeling en begeleiding
  • over de rechten en plichten van de gemeente volgens de nieuwe Jeugdwet
  • over emoties en persoonlijke ervaringen

Dagboek van een moeder... Bekijk het ebook!


Als ik toen wist wat ik nu weet, was me een hoop ellende gespaard gebleven.

Djoeke Iedema

Djoeke Iedema: ervaringsdeskundige

Djoeke is moeder van twee heerlijke dochters met PDD NOS en meerdere angststoornissen. 'Bijna 3 jaar geleden hoorde ik voor het eerst over 'autisme'; het veranderde mijn leven drastisch. Van een succesvolle carrièrevrouw in een chronisch oververmoeide mantelzorger. Deze periode van mijn leven maakte mij een ervaringsdeskundige. Als ik toen wist wat ik nu weet, was me een hoop ellende bespaard gebleven. Daarom dit boek. Uit eigen ervaring weet ik dat je met de juiste kennis en hulp eruit komt en je het leven van je gezin op de rit krijgt en houdt, als je maar weet hoe... De kennis en ervaring die ik in 3 jaar heb opgebouwd is nu beschikbaar voor iedereen.'

Haar persoonlijke verhaal lees je in het hoofdstuk: Dagboek van een moeder


Dé gids voor ouders van kinderen met autisme

Kort en bondig alle informatie die je als ouders zo hard en snel nodig hebt... in begrijpelijke taal.

AUTISME VOOR DUMMIES

Autisme is een complexe stoornis. De beschikbare taal is ingewikkeld en onuitputtelijk. Veelal in moeilijke onbegrijpelijke taal. Jij wilt als ouder snel en duidelijke informatie hebben. In dit boek vind je alles over autisme, maar dan op een heldere en eenvoudige manier. Je leest het in Wat is in vredesnaam autisme?

EEN KIND MET AUTISME IN JE GEZIN

Overal wordt autisme besproken in algemene zin besproken. Terwijl je als ouder graag wilt weten wat het voor jouw kind en jouw gezin betekent en wat je kan verwachten. Welke signalen zijn er? Welke typische gedragingen en wat zijn de gevolgen? En waarom komt angst zo veel voor? Dat en nog meer lees je in het hoofdstuk: Wat is de impact van autisme?

Ik wil dit niet meer, ik wil niet meer leven. Ik heb nooit willen leven...

AUTISTISCH KIND OPVOEDEN 

Je moet als ouder van een kind met autisme, veel obstakels overwinnen maar je stuit op veel onbegrip uit je naaste omgeving. Het gevoel dat je je moet verantwoorden tegenover je familie en vrienden is vreselijk. Je 'moet' je schamen voor het gedrag van je kinderen. Kinderen met autisme opvoeden is dan ook een enorme uitdaging, en toch zijn er wel degelijk dingen die wel werken en het opvoeden leuker maken. Herken situaties en lees tips in hoofdstuk Gewoon onhandelbaar of is er iets aan te doen?

WAAR KUN JE GOEDE HULP VINDEN?

Je hebt geen idee waarin je bent beland! Niemand die jou iets vertelt over de mogelijkheden binnen de hulpverlening of waar je die kunt vinden. Ik had zelfs geen idee dat er thuisbegeleiding bestond of dat die gecombineerd kan worden met een behandeltraject. Laat staan wat het verschil is tussen 'behandeling' en 'begeleiding'. Vind je weg in de hulpverlening: Waar vind je tegenwoordig nog goede hulp?

WAT WEET EEN GEMEENTE OVER AUTISME?

Met de invoer van de Jeugdwet, staat de gehele jeugdzorg op zijn kop. De gemeente heeft een zorgplicht. Helaas wordt lang niet altijd de juiste zorg toegekend, soms helemaal geen zorg. Er is onvoldoende kennis van de nieuwe Jeugdwet en een hoog bureaucratie gehalte. Hoe weet je nu wat je rechten zijn? Hoe maak je aanspraak op die rechten? Wanneer weet je of jouw kind met autisme recht heeft op zorg? Verdiep je in de zorg voor je kind:  Waar heb je eigenlijk recht op?

EEN ROLLERCOASTER AAN EMOTIES

Soms wist ik mij geen raad meer. Ik had het me niet voor mogelijk gehouden dat ik zo door het stof zou bijten. Om die emoties een plek te geven, ben ik gedichten gaan schrijven. Je kunt ze allemaal lezen in: Hoe verwerk je emoties?

Alleen

Verstild, zit jij op de bank
Tegen elke wil en dank

Traag, vergaan jouw dagen
Hoe lang nog, blijf jij me vragen

Je ogen verdrinken, langzaamaan
Verstild sta jij daar, bij het raam

AUTI-WOORDENBOEK 

De helft van de boeken over autisme staan bol van ingewikkeld taalgebruik, vaktechnische termen en woorden waarvan je nooit eerder van heb gehoord. Daarom staan in dit boek alle vertalingen van moeilijke woorden, begrippen en woorden waar ik niet onderuit kwam tijdens het schrijven van dit boek. Het auti-woordenboek:  Snap jij er soms ook geen bal van?

Ik heb net mijn kind achtergelaten in een inrichting. De twijfel slaat in alle hevigheid toe.

Kind en Autisme
Hét boek voor ouders die snel 
alles willen weten over AUTISME
  • over de kenmerken, oorzaken en gevolgen
  • over opvoeden, onbegrip, frustraties en vooroordelen
  • over de mogelijkheden van hulpverlening, jeugdzorg, behandeling en begeleiding
  • over de rechten en plichten van de gemeente volgens de nieuwe Jeugdwet
  • over emoties en persoonlijke ervaringen

Je zou het toch echt niet zeggen. 'Het zijn zulke leuke en spontane meiden, je merkt er helemaal niets van.'

Achter die mooie ogen zit een wereld die niemand kan zien en niemand begrijpt.

>