In de waan van het leven!

Mag ik asjeblieft mijn verhaal vertellen?

““Mag ik alsjeblieft openlijk vertellen wat mij overkomen is? Gewoon in mijn eigen woorden. Zonder dat je wegkijkt.”

Mieke Terlouw

IN DE WAAN VAN HET LEVEN

Na de zelfmoord van haar vader, verblijft Emi een paar dagen in zijn huis in het bos van Bergen. De omgeving van haar ouderlijk huis en het bezoek dat ze ontvangt, herinneren Emi aan haar jeugd. Het non-conformistische karakter van haar vader komt door zijn zelfmoord in een ander daglicht te staan.

 

Een aangrijpende, semi-autobiografische verhaal vertelt hoe het voor een dochter is om te leven met een vader met psychotische wanen. En hoe zij pas na zijn zelfmoord echt tot dat besef komt.

Inkijken?


download gratis het ebook (pdf) van de eerste 3 hoofdstukken.

Mijn vader had psychotische wanen...

Fragment uit het boek:


De afscheidsbrief verschijnt meteen op het beeldscherm.
Lieve mensen, het spijt me dat ik de levens van velen te gronde richt.
Ik sla mijn handen voor mijn ogen en merk dat mijn vingers trillen. Ik moet dit lezen. Ik leg langzaam mijn handen in mijn schoot en lees verder wat mijn vader schrijft over zijn wanen. De laatste zinnen van het eerste stuk lees ik vier keer: Ze achtervolgen me voor miljoenenclaims. Er lopen allerlei machtigingen die ik niet stop kan zetten. Er zullen nog jarenlange procedures volgen, vrees ik. Die de mensen bankroet maken, eerst mijn geliefden. Het lijkt wel of de duivel in mij gevaren is.

IN DE MEDIA

Interview door: Anouk de Groot

Foto: Michel van Bergen

Telegraaf Vrouw 15 januari 2020

'Ik vind het lastig om mijn jeugd als zwaar te omschrijven. Ik heb dan het gevoel dat ik mijn vader verloochen. Hij heeft oprecht heel erg zijn best gedaan om ons goed op te voeden. Hij had altijd het beste met ons voor. Mijn jeugd was daarom fijn, maar inderdaad zwaar want hij was emotioneel onbereikbaar en erg met zichzelf bezig.'

'Ik voelde als jong kind al dat er iets niet klopte in zijn gedrag'

'Mijn vader liep destijds bij een psycholoog voor zijn depressie - waar wij ook vanaf wisten. Na zijn vlooienobsessie kreeg hij de diagnose als psychotisch. Dat wist ik toe niet. Ik heb dat pas na zijn dood van de psycholoog moeten horen.'

'Na mijn vaders dood heb ik ook een periode last gehad van depressieve gevoelens. Soms dacht ik: zou ik ook tot zelfmoord in staat zijn? Het leek mij wel een geruststellende gedachte: pa zelfmoord, ik zelfmoord, Op die manier zou ik me dan toch met hem verbonden voelen...

BOEK HIER MIEKE VOOR EEN LEZING

Mieke wordt graag uitgenodigd voor een lezing voor uw bijeenkomst, congres of voor studenten.

In de waan van het leven

BESTELLEN

ISBN: 9789492261540

pagina's: 144

druk: 1-2019

SAAM Uitgeverij

>