Voordat je het weet is het zover: je zorgt voor je oude vader, moeder, andere familie, vriend(in) of buur. Misschien is het een bewuste keuze of vind je het vanzelfsprekend om voor de ander te zorgen. Zorgen voor een naaste is vaak zwaar werk, lichamelijk en emotioneel. Maar het is ook belangrijk en dankbaar werk. Mantelzorg kan heel leuk zijn om te doen en het brengt je dicht bij de persoon waarvoor je zorgt. Samen zijn alle mantelzorgers in ons land verantwoordelijk voor ongeveer tachtig procent van alle zorg thuis. Daarom is het belangrijk dat jij als mantelzorger zo goed mogelijk wordt ondersteund.

Marijke

Gaandeweg ontdekte ik dat het erg leuk was om met hele oude mensen te werken.

Over de auteur ...
Marijke Hopman-Rock

Marijke Hopman-Rock (1951) is emeritus bijzonder hoogleraar Lichamelijke activiteiten en gezondheid bij ouderen aan het Amsterdam UMC ) locatie VUmc, vakgroep Sociale Geneeskunde). Zij werkte 30 jaar bij TNO Preventie en Gezondheid in Leiden. Ze studeerde biologie, psychologie en epidemiologie en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over artrose bij ouderen.

Op dit boek heb ik lang zitten broeden. Al jaren deelde ik tips over zorg voor hele oude mensen met anderen. Ik merkte dat daar grote behoefte aan is. Door mijn ervaringen met de drie mensen die in dit boek worden beschreven (mijn tante, mijn moeder en een vriendin van mijn tante) kreeg ik steeds meer zicht op de do’s en don’ts van (mantel)zorg. Jaren geleden rolde ik door mijn werk bij TNO in het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van ouderen en gezondheid. Toen had ik nog geen idee dat ik al die kennis later kon toepassen. Gaandeweg ontdekte ik dat het heel leuk is om met hele oude mensen te werken.

Hopelijk draagt dit boek bij aan een nog betere zorg voor hele oude mensen in de toekomst. Het aantal ouderen zal in de toekomst dramatisch stijgen en daardoor wordt (preventieve) zorg steeds belangrijker. Daarbij is het belangrijk dat de zorg zoveel mogelijk toegesneden wordt op de individuele persoon en zijn of haar levensgeschiedenis, en waar nodig afgeweken kan worden van starre protocollen. Voor mantelzorger en zorgprofessional is dat van belang om ook in de toekomst liefdevolle zorg te kunnen blijven geven!

over de inhoud:

  • Ondersteuning
    Mantelzorg kan heel leuk zijn om het te doen en het brengt je dicht bij de persoon waarvoor je zorgt. Samen zijn alle mantelzorgers in ons land verantwoordelijk voor ongeveer tachtig procent van alle zorg thuis. Daarom is het belangrijk dat jij als mantelzorger zo goed mogelijk wordt ondersteund.
  • Tips en ervaringen
    In dit boek word je meegenomen in de verhalen en ervaringen van de auteur die jarenlang zorgde voor haar tante, moeder en vriendin. Je kijkt mee in de uitdagingen waar je als mantelzorger voor komt te staan, je leert van haar tips en praktische aanpak, de kennis van het oude lichaam maar bovenal hoe leuk het is om voor heel oude mensen te zorgen.
  • Observatielijsten OLP en OLD
    In het boek zijn ook twee observatielijsten (voor beginnende dementie en voor psychosociale problemen) opgenomen die Marijke samen met collega’s van TNO in Leiden ontwikkelde. Die zijn niet alleen van belang voor andere mantelzorgers maar ook voor zorgprofessionals die veel met ouderen werken.

Het aantal ouderen zal in de toekomst dramatisch stijgen en daardoor wordt (preventieve) zorg steeds belangrijker. Daarbij is het belangrijk dat de zorg zoveel mogelijk toegesneden wordt op de individuele persoon en zijn of haar levensgeschiedenis, en waar nodig afgeweken kan worden van starre protocollen. Voor mantelzorger en zorgprofessional is dat van belang om ook in de toekomst liefdevolle zorg te kunnen blijven geven!

'Al jaren ken ik Marijke Hopman als een bevlogen en productieve collega-hoogleraar op het gebied van bewegen en gezondheid van ouderen. Ik had geen idee dat ze in de tussentijd ook nog eens zorgde voor haar tante, moeder en een oudere vriendin. Nu heeft ze dit superheldere boek geschreven waarin haar ervaringen met mantelzorg zijn gecombineerd met haar wetenschappelijke werk. Het geeft een uniek doorkijkje in de uitdagingen waar je als mantelzorger en wetenschapper voor komt te staan, maar ook in de lol die je kunt beleven aan onderzoek en zorg voor hele oude mensen.'

Erik Scherder ‧ Nederlandse hoogleraar neuropsychologie en hoogleraar Bewegingswetenschappen 

LEZINGEN

Marijke is beschikbaar voor interviews en lezingen. Voor aanvragen kunt u via het contactformulier contact opnemen met Anneke Bakker van SAAM Uitgeverij:

Lees hier haar 

Persoonlijks Blogs

Baby knuffelen

Hulpmiddelen

Plekjes en vlekjes

Poep

Bestel hier het boek!

Erik Scherder: 'Het geeft een uniek doorkijkje in de uitdagingen waar je als mantelzorger en wetenschapper voor komt te staan, maar ook in de lol die je kunt beleven aan onderzoek en zorg voor hele oude mensen.'

Mantelzorg


voor heel oude mensen

© 2022, SAAM Uitgeverij    I   Privacybeleid   |   Home

>