Wilma - Een leven geleden  

Opgegroeid in een wereld waar incest als normaal werd beschouwd.

"Mijn leven is verrot en één grote leugen"

Mijn leven is verrot en één grote leugen. Een gevoel dat ik mijn hele leven met me meedraag. Altijd als het net de goede kant op lijkt te gaan, gebeurt er iets waardoor ik weer afglijd. Daarnaast had ik het gevoel dat ik er thuis niet bij hoorde, dat er iets niet klopte. Toen ik wat ouder werd, kreeg ik steeds meer het gevoel dat de vrouw die deed alsof ze mijn moeder was, mij niet op aarde heeft gezet. Meer dan vermoedens waren het lange tijd niet. Voor ik mijn rust kan vinden, wil ik antwoord op de vraag wie nu toch mijn moeder is. Samen met Hugo ben ik op zoek gegaan...Als klein meisje werd ik nooit gezien of gehoord, met dit verhaal tot gevolg.

Dagopvang dak- en thuislozen

Eind 2013 werkt Hugo als vrijwilliger in de nachtopvang voor daklozen in Utrecht. Daar ontmoet hij voor het eerst Wilma. Hugo: ‘Ze valt mij op, omdat ze een sprekend, droevig gezicht heeft. Ze zegt haar naam en kamernummer en overhandigt mij vier euro, goed voor één overnachting. Op de gastenlijst zet ik een kruisje achter haar naam en druk op de zwarte knop die de dikke rode deur opent. Wilma mag de woonkamer in.’ Na een aantal weken verliest hij Wilma uit het oog.

Halverwege 2013 ontmoet hij Wilma weer als hij verhalen schrijft over dak- en thuislozen van de Utrechtse dagopvang. Hugo: ‘Wekelijks kom ik naar de dagopvang en vraag gasten of ze met me willen praten voor het boek. Op een dag is Wilma er ook te gast. Ik spreek haar aan en leg mijn bedoelingen uit. Ze werkt graag mee en we zoeken het dokterskamertje op waarin ik de interviews houd. Rustig vertelt ze haar verhaal. Een gesprek dat ontzettend veel indruk op me maakt, meer nog dan andere gesprekken die ik voer.’ Een jaar later schrijft hij haar verhaal voor zijn derde boek.

"Ik moest de cirkel van incest doorbreken"

Wilma-een leven geleden

Het leven van Wilma (1962) is een leven van verdriet. Haar hele jeugd wordt ze vrijwel dagelijks misbruikt door haar vader,broers en bekenden van de familie. Later misbruikt haar eerste man Wilma ook. Als Wilma erachter komt dat hij ook aan hun drie kinderen zit, stort haar wereld in. Ze grijpt naar de drugs en om de heroïne en cocaïne te kunnen betalen, gaat ze de prostitutie in. Na vijf jaar raakt ze opnieuw zwanger en weet op eigen kracht af te kicken. Toch kan ze nooit echt afrekenen met haar verleden. Ze blijft een onbestemd gevoel houden, heeft het idee dat haar ouders niet zijn wie ze altijd zeiden te zijn. In 2012 wordt het Wilma allemaal te veel; ze raakt dakloos en gaat weer werken in de prostitutie. Om rustig te kunnen sterven, wil ze antwoord op de vraag wie nu toch haar moeder is. Misschien wel een zus, of toch de vrouw die altijd zei haar moeder te zijn?

Auteur Hugo Verkley

Hugo Verkley (1985) is journalist en schrijver.

Hugo vertelt verhalen van mensen die niet zo snel gezien worden. Van mensen die aan de rand van de samenleving staan, vaak niet als volwaardig worden beschouwd. Hugo: ‘Vaak worden ze enkel gezien van één kant, terwijl ze veel meer kanten hebben. Maar die zien we niet of nauwelijks. Ik probeer daar verandering in te brengen, luister en toon oprechte interesse en geef deze mensen een gezicht.’ Zijn non-fictie boek, Straatgeheimen - Verhalen van dak- en thuislozen, won eind 2014 de Brave New Booksprijs.www.hugoverkley.nl

Gastlessen ...

Wilma geeft gastlessen op school. Daar gaat ze in gesprek met studenten over de hulpverlening. Zijzelf is erg teleurgesteld in de hulpverlening toen zij deze zo hard nodig had. "Er moet nog heel wat veranderen in de hulpverlening. We laten teveel kinderen in de kou staan, met alle gevolgen van dien. Luister naar de mensen, luister naar kinderen en stem de hulp af op de juiste hulpvraag. Echt het verschil maken leer je niet uit boeken, maar uit de praktijk. Ik hoop dan ook dat mijn boek en mijn verhaal een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de hulpverlening."

Wilt u ook Wilma uitnodigen voor een gastles? Neem dan vrijblijvend contact op met de uitgever: 06 24157478 of mail: info@saamuitgeverij.nl

Zal Wilma haar moeder vinden? 

Wilma - Een leven geleden € 17,95

Gratis verzending vanaf 10 exemplaren.

Wilma-een leven geleden
>