BLOG

Daniëlle van der Werf

Auteur


Daniëlle van der Werf (1986) kreeg op haar 19de de diagnose de Ziekte van Crohn. Met medicatie kreeg ze de ziekte niet onder controle. Ze onderging veertien operaties in vier jaar tijd, kreeg een stoma en een rectum-amputatie. Daan rondde de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener af. Zij werkte als woon-activiteitenbegeleidster, als groepsleider, was pedagogisch medewerker en is sinds 2018 fulltime werkzaam in een crisisteam bij jeugdzorg. Zij heeft een grote passie voor paardrijden en doet aan Zumba en Strong Nation. Haar pony, die zij al twintig jaar heeft, is haar grootste drive geweest om te vechten tegen Crohn. “Voor hem moest ik zorgen en moest ik beter worden. Hij is mijn zielsverwant.”

‘Je bent al maanden niet in het ziekenhuis geweest, dan gaat het toch hartstikke goed met je?’ Uitspraken die het alleen nog maar moeilijker voor me maken echt toe te geven aan mijn gevoel. Hebben ze gelijk? Stel ik mezelf aan? Moet ik stoppen met zeuren dat ik zo ongelukkig ben en geniet van het feit dat ik al maanden het ziekenhuis niet heb bezocht?

Het gaat toch goed met je?

Het loopt tegen het einde van het jaar. Mijn verjaardag, weer een jaar ouder, weer een jaar waarin er niets is veranderd. Naja, wel qua gezondheid natuurlijk, maar verder vrij weinig. Er is opnieuw niets terechtgekomen van mijn dromen en wensen, wéér een jaar verspeeld. Want zo voelt het voor mij. Daar waar iedereen in mijn omgeving relaties krijgt, gaat trouwen en samenwonen, in blijde verwachting is of sommigen al een minimensje in de armen dragen, ben ik niets verder dan vorig jaar, of dat jaar ervoor, of die drie jaar daarvoor. De tijd tikt door, mijn leeftijd gaat omhoog, mijn levenslust omlaag.

Toen ik wekelijkse ziekenhuisbezoeken moest afleggen, hadden de mensen begrip voor mijn verdriet en sombere dagen. De knuffels, positieve ‘kop op’ berichten stroomden binnen. Nu het lichamelijk goed gaat, gaan ze ervan uit dat die steun niet meer nodig is. Of dat echt is wat ze denken, weet ik natuurlijk niet, maar zo voel ik het wel. Soms laat ik doorschemeren dat ik het leven moeilijk vind, dat ik niet zo goed weet hoe ik het goede leven moet leven, of ik het goede leven nog kan leven. Want hoe moest dat ook alweer? Hoe word je gelukkig als je eigenlijk alleen maar kan kijken naar wat je niet hebt. Dat hetgeen wat je zo graag wilt, alleen bij anderen blijkt te lukken. De wereld zo ontzettend oneerlijk lijkt? 

Ik weet het niet, ik weet het oprecht niet. Misschien moet ik maar niet zeggen hoe ik mij voel, dan hoef ik het ook niet uit te leggen… misschien voel ik het dan over een poosje ook zelf niet meer. 

 

Ontdaan

In 2006 krijgt Daniëlle van der Werf te horen dat ze de Ziekte van Crohn heeft. Ze is dan negentien jaar. In haar boek neemt Daniëlle de lezer mee in de jaren die volgen op de diagnose, in haar ziekteproces en haar leven dat in het teken staat van overleven. Tegenslag na tegenslag krijgt ze te verduren, maar haar strijdlust en positiviteit blijven overeind. Wanneer ze tien jaar later de ziekte overwonnen lijkt te hebben, begint een nieuwe strijd. Een strijd om na de storm zichzelf weer terug te vinden en haar leven weer op te bouwen. 

>