BLOG

Daniëlle van der Werf

Auteur


Daniëlle van der Werf (1986) kreeg op haar 19de de diagnose de Ziekte van Crohn. Met medicatie kreeg ze de ziekte niet onder controle. Ze onderging veertien operaties in vier jaar tijd, kreeg een stoma en een rectum-amputatie. Daan rondde de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener af. Zij werkte als woon-activiteitenbegeleidster, als groepsleider, was pedagogisch medewerker en is sinds 2018 fulltime werkzaam in een crisisteam bij jeugdzorg. Zij heeft een grote passie voor paardrijden en doet aan Zumba en Strong Nation. Haar pony, die zij al twintig jaar heeft, is haar grootste drive geweest om te vechten tegen Crohn. “Voor hem moest ik zorgen en moest ik beter worden. Hij is mijn zielsverwant.”

IJsberend loop ik door de kamer, nogmaals check ik of ik alles in mijn tas heb gestopt. Pyjama, tandenborstel, trainingsbroek, check check dubbelcheck. Hoewel het inmiddels routine is geworden, het inpakken van mijn ziekenhuistas, geeft het nalopen van mijn tas me een soort van houvast. Controle, dat is het, denk ik. Ik heb controle over de inhoud van mijn tas, ik kies wat ik meeneem en wat niet. Ik bepaal.  

Controle

Controle, iets wat ik totaal niet heb over mijn lichaam en mijn geest. Het leeft zijn eigen leven en ik volg gehoorzaam. Tegenstribbelen heeft geen zin, dat maakt het alleen maar complexer, emotioneel zwaarder. Ik ben er klaar mee, al jaren, maar daar heeft mijn lijf geen boodschap aan. Het doet waar het zin in heeft en dat is allesbehalve normaal functioneren.  

Normaal, wat is normaal? Wanneer heb je een normaal leven? Is het leven van de mensen waar ik tegenop kijk, normaal? Is het hebben van een goede baan, een gezin, een mooi huis, normaal? Is dat wat ik ambieer?

Mijn psychologe is net een aantal maanden terug van zwangerschapsverlof wanneer we dit onderwerp bespreken. Ze maakt een koppeling die ik niet zag aankomen: ‘Daan, sinds enkele maanden heb ik het leven waar jij zo naar verlangt, het leven van een getrouwde vrouw met een pasgeboren baby, het ideale normale leven toch, volgens jou?’

Met betraande ogen knik ik instemmend. Mijn psychologe vertelt dat ze de afgelopen dagen huilend door het huis heeft gelopen, haar baby stopt maar niet met huilen, haar man is veel van huis, alle zorg komt op haar neer. Ze heeft weinig tijd voor zichzelf. Vragend kijk ik haar aan, wat wilt ze me hiermee vertellen? Probeert ze op deze manier mijn ideaalbeeld kapot te maken om het makkelijker voor mij te maken? 

‘Je hebt alleen controle over jezelf, Daan, alleen jij kunt jezelf gelukkig maken. Alle andere externe factoren kunnen een mooie aanvulling zijn, maar ook een last. Pas als jij controle hebt over je gevoel en gedachtes, pas dan kan je gelukkig worden.’

Ontdaan

In 2006 krijgt Daniëlle van der Werf te horen dat ze de Ziekte van Crohn heeft. Ze is dan negentien jaar. In haar boek neemt Daniëlle de lezer mee in de jaren die volgen op de diagnose, in haar ziekteproces en haar leven dat in het teken staat van overleven. Tegenslag na tegenslag krijgt ze te verduren, maar haar strijdlust en positiviteit blijven overeind. Wanneer ze tien jaar later de ziekte overwonnen lijkt te hebben, begint een nieuwe strijd. Een strijd om na de storm zichzelf weer terug te vinden en haar leven weer op te bouwen. 

>