Sylvia Stuurman (auteur van Autisme is geen puzzel) is een van de sprekers op het Autminds Online. Dit grootste autistische (online) congres van Nederland vindt plaats op 9 en 10 oktober.
Autminds
Autminds is een congres voor en door mensen met autisme. Autminds biedt een mix van educatie, debat, kunst/creativiteit, ontmoeting en ontspanning. Autminds kan worden omschreven als “a meeting of minds”, vandaar de naam Aut-minds.
In de ZOOM Webinars zie je en hoor je de presentatie van de spreker. Na afloop kun je vragen stellen via een chatbox of je microfoon. De voorzitter zorgt dat een selectie van de vragen bij de spreker komt.
In de DISCORD discussiegroepen kun je met andere deelnemers van gedachten wisselen en discussiëren. Voor elke lezing is er een groep en een paar algemene groepen met van te voren vastgestelde thema’s. Deelnemers kunnen ook nu weer zelf thema’s aanmelden (Lees ook over Interessegroepen). De groepen zullen niet te groot zijn zodat iedereen een kans heeft om actief deel te nemen. Daarnaast is er tijdens Autminds een online infobalie waar je je vragen kunt stellen.
Via onze kalender kies je steeds de lezing die je wilt volgen of de discussie waaraan je wilt deelnemen.
De Online-pagina op de website wordt steeds bijgewerkt.
Sylvia Stuurman
Bijna 10 jaar geleden kreeg de partner van Sylvia de diagnose (toen nog) Asperger. Een jaar of vier geleden kreeg zij zelf de diagnose ASS. ‘Al sinds de diagnose van mijn partner ben ik me als een bezetene gaan inlezen in het onderwerp, zowel via boeken als via wetenschappelijke publicaties.
Ik werk als universitair docent Informatica bij de Open Universiteit, en merkte dat veel van onze studenten in het autistisch spectrum zitten. Ik ben me een al een flink aantal jaar aan het inzetten om mijn mededocenten inzicht te geven in wat autisme is, met als doel dat de studie uiteindelijk zo wordt ingericht en gegeven dat autistische studenten geen extra problemen tegenkomen.
Mijn overtuiging is ook dat wanneer je het onderwijs echt inclusief maakt, dus zo dat niemand hindernissen ondervindt, je onderwijs voor iedereen veel beter is.
Ik ben met een flinke omweg uitgekomen bij de functie die ik nu heb. Zo heb ik onder andere biologie gestudeerd, heb ik een winkel in gordijnstoffen gehad, en ben ik systeembeheerder geweest.
Mijn zoektocht naar de essentie van autisme heeft me op de theorie van de predictive coding gebracht, die ik een eigen invulling heb gegeven.
In 2021 is een boek van mij uitgekomen, Autisme is geen puzzel, dat gebaseerd is op deze theorie.’
Sylvia geeft op Autminds een lezing over prikkelgevoeligheid.
Bewust leven: prikkelgevoeligheid net anders
De predictive coding theorie[1] is de theorie van het voorspellende brein. Alle hersenen werken op die manier, door niet voortdurend alle `prikkels’ die via de zintuigen binnenkomen te verwerken, maar door te voorspellen, op basis van wat ze al weten, wat er binnen zal komen. Alleen wat werkelijk afwijkt en belangrijk is wordt aan je bewustzijn doorgegeven.
Bij autisme vinden je hersenen veel méér belangrijk en afwijkend dan wanneer je niet autistisch bent. Je bewustzijn wordt dus voortdurend aangesproken, met details die afwijken van wat je hersenen hadden voorspeld. Prikkelgevoeligheid wordt daarmee iets actiefs (je hersenen besluiten dat ze iets aan je bewustzijn moeten doorgeven versus prikkels die op je inwerken). Bovendien is de consequentie dat je bewuster leeft dan anderen, wat natuurlijk iets waardevols is.
Ik zal ook kort ingaan, met een paar voorbeelden, hoe geboren worden met dit soort hersenen andere `verschijnselen’ van autisme heel goed kan verklaren. Op die manier kan iedereen er een persoonlijk verhaal mee maken.’
1.- Van de Cruys, S., Evers, K., Van der Hallen, R., Van Eylen, L., Boets, B., de-Wit, L., & Wagemans, J. (2014). Precise minds in uncertain worlds: predictive coding in autism. Psychological review, 121(4), 649.