.st0{fill:#FFFFFF;}

Nieuw boek Rob Kerkhoven schetst speels toekomstscenario ouderenzorg 

 30 maart 2020

  • minuten leestijd 

Rob Kerkhovens nieuwste boek speelt in op de huidige maatschappelijke discussies over de ouderenzorg. Van toenemende vergrijzing, oplopende wachtlijsten in verpleeghuizen tot ethische kwesties over wel of niet behandelen van zieke bejaarden. En van de nieuwste cijfers over onze levensverwachting, tekorten aan geschikte woonruimte om lang zelfstandig thuis te wonen tot de eigen regie over het levenseinde.

Levenseindeverblijf
Kerkhoven schetst een speels toekomstscenario, waarin ouderen maximaal 85 jaar mogen worden. Dat is zo bepaald in de Wet algemene begeleiding levenseinde ouderen (Wablo). 85-plussers worden in een levenseindeverblijf naar hun dood begeleid: eindstation Methusalem. Hoe het er daar aan toe gaat en wat er precies gebeurt, mag de lezer zelf invullen. Er lijkt een regime te bestaan dat doet denken aan de oorlogsjaren in Nederland. Een van controle, verzet en verraad.

In zijn boek volgen we niet alleen hoofdpersoon Tom Groenhoff, maar ook de maatschappelijke en vooral politieke ontwikkelingen rond de ouderenzorg vanaf nu tot het jaar 2041. De schrijfstijl van de auteur bestaat uit een mix van ouderwetse termen, academische taal en lange zinnen. En dan weer platvloerse spreektaal van nu in de dialogen. Het beschrevene getuigt van veel kennis en betrokkenheid.

‘Lachend Tachtig’
Het idee voor dit boek ontstond bij Kerkhoven na de presentatie van de nota ‘Lachend Tachtig’ door GroenLinks in april 2018. Voor het eerst werd publiekelijk de vraag gesteld of je 80-plussers wel eindeloos moet doorbehandelen, gezien de toename van het aantal ouderen en daarmee ook de kosten. Kerkhoven maakt zich zorgen over hoe Nederland met zijn ouderen omgaat. 'Via afschrikwekkende voorbeelden wil ik mijn boodschap versterken. Vandaar dit boek, bedoeld als waarschuwing. Ik hoop dat ik nooit gelijk krijg, maar gerust ben ik er niet op.' Zijn boek Ouderenzorg. Eindstation Methusalem geeft de lezer in ieder geval stof tot nadenken.

Rob Kerkhoven

Rob Kerkhoven (1951) werd geboren in Utrecht en groeide op in de Achterhoek. Na het gymnasium studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na 25 jaar werken als leraar geschiedenis hield hij het onderwijs voor gezien. Hij ging columns schrijven voor de Leeuwarder Courant en Heerenveense Courant. Daarnaast werkte hij als adviseur bij het Centrum voor Internationale Samenwerking in Lelystad. In 2006 debuteerde hij met ‘Vorden, van twaalf bakkers naar drie’, in 2008 gevolgd door ‘Tweeëntwintig Kerels’, een boek met elf voetbalverhalen. In 2017 kwam het autobiografisch getinte ‘Mijn Elfhuizentocht, 1951-2016’ uit. En nu verschijnt ‘Ouderenzorg. Eindstation Methusalem’.

De boekpresentatie van auteur Rob Kerkhoven van zijn nieuwste boek Ouderenzorg. Eindstation Methusalem stond gepland op vrijdag 3 april in Heerenveen-Oranjewoud. Helaas moest deze verzet worden ivm de maatregelen rondom het Coronavirus. De boekpresentatie vindt op een ander tijdstip plaats.

>