Zorg. Welzijn. Maatschappij.

CONTACT

we helpen u graag en staan open voor opdrachten, mooie ideeën en samenwerking

Miriam Janssen

Miriam Janssen (1951) woont in Borne (Twente). Zij is psychologe, docent en schrijfster.

In 2004 heeft Miriam haar vaste baan in het onderwijs opgezegd om volledig vrij te zijn voor haar werk als schrijfdocent in De TalenTuin, haar eigen bedrijf. Zij verzorgt trainingen in zakelijk en literair schrijven, aan mensen van 8-88 jaar, op scholen, volksuniversiteiten, in kloosters en op andere inspirerende locaties. Ook is zij schrijfcoach voor individuele schrijvers en begeleidt zij tweemaal per jaar een schrijfretraite voor mensen die aan een boek werken. Zie www.detalentuin.nl.

Ik lijd aan ouderdommigheid

Van 2000 tot 2008 was zij ‘de spin in het web’ rond haar moeder die Alzheimer had. Daarover schreef zij Ik lijd aan ouderdommigheid (De Witte Uitgeverij 2010; www.saamuitgeverij 2014).
In haar boek Ik lijd aan ouderdommigheid beschrijft zij op liefdevolle wijze de laatste tien levensjaren van haar moeder. Haar moeder (Annie), lerares, schrijfster en moeder, lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Hierdoor verandert ze van een zelfstandige, intellectuele vrouw die midden in het leven staat, in een vrouw die in bijna alles afhankelijk wordt van anderen en de greep op het leven steeds meer verliest.

Gastspreker

Miriam levert graag een bijdrage aan bijeenkomsten met mantelzorgers en verzorgenden (prijs in overleg). Zo was zij gastspreekster op avonden van St. Alzheimer of Stichtingen Mantelzorg/ Informele Zorg. Voor zo’n avond kiest Miriam in overleg met de organisatie fragmenten uit het boekje, bijvoorbeeld over de veranderingen in de relatie dementerende-mantelzorger, over de chaos die ontstaat in eigen huis of het niet willen accepteren van meer zorg. Naar aanleiding van die fragmenten kunnen in kleine tafelgroepen ervaringen gedeeld en tips uitgewisseld worden. Een voorbeeld van zo’n avond is te lezen op haar blog ‘De boer op met mijn boek’.

Miriam schrijft verhalen, gedichten en artikelen over haar vak als schrijfdocent. Haar derde dichtbundel Voeten in vandaag kwam uit in 2012 (uitgever Kontrast).

 

 

Bestel uw boek(en) in onze webshop zorgboeken.nl

>