.st0{fill:#FFFFFF;}

Mirella verloor haar zoon en twee echtgenoten 

 12 januari 2021

  • minuten leestijd 

Het was zo stil in mij is de biografie van Mirella de Jong. Als echtgenoot en jonge moeder van drie kinderen, verliest ze in 8 jaar tijd twee echtgenoten en een kindje. Een rollercoaster van rouw en verdriet.

Tot drie keer toe moest Mirella de Jong (50) uit Oldenzaal door een rouwproces. Eerst verloor zij haar man, vervolgens haar zoon en een aantal jaar later haar tweede echtgenoot. In de 10 jaar durende rouwperiode schreef De Jong veel op in haar dagboek. Met fotograferen startte ze toen ze het letterlijk niet meer aankon. Ze stopte met werken in de zorg en koos voor een studie fotografie. ‘Ik merkte al snel dat ik alles daarin kon stoppen. Met foto’s kon ik de complexiteit van mijn eigen wereld uiten. En ik kreeg reacties, het raakte ook anderen. Zij herkenden hun eigen gevoelens erin.’

Dagboek

In de 10 jaar durende rouwperiode schreef De Jong veel op in haar dagboek. Met fotograferen startte ze toen ze het letterlijk niet meer aankon. Ze stopte met werken in de zorg en koos voor een studie fotografie. ‘Ik merkte al snel dat ik alles daarin kon stoppen. Met foto’s kon ik de complexiteit van mijn eigen wereld uiten. En ik kreeg reacties, het raakte ook anderen. Zij herkenden hun eigen gevoelens erin.’

Diepste gevoelens

Omdat De Jong merkte dat zij anderen hielp met haar foto’s vroeg ze zich af of de foto’s haar verhaal konden ondersteunen. Ze stelde dit voor aan vriendin Rianke Lubberding, die vanaf de dood van De Jongs eerste man aan haar zijde had gestaan. ‘Ik vond het enorm bijzonder dat Mirella mij het vertrouwen gaf om haar diepste gevoelens te delen’, vertelt Lubberding. ‘Het schrijven was behoorlijk emotioneel, al hebben we ook veel gelachen. Ik heb het van zo dichtbij meegemaakt en dat ik haar verhaal mag optekenen, betekent veel voor me.’

Lotgenoten

Naast lotgenoten en naasten hoopt De Jong met haar foto’s zorgprofessionals te helpen. De Jong: ‘Zij kunnen foto’s gebruiken in hun sessies. Het is heel moeilijk om te praten over iets wat zo heftig is. Foto’s helpen om het gesprek aan te gaan. Ik heb dat gemist bij mijn hulp.’

Het boek Het was zo stil in mij is vanaf half februari 2021 te bestellen bij de webshop zorgboeken.nl van SAAM Uitgeverij.

>