Louis Ekas (1959) bood als eerste in Nederland zijn nier om niet aan via de media. Als wensdonor wilde hij zijn nier aan een vader of moeder doneren. Een bewuste keuze die nogal wat voeten in de aarde had.
Nadat Louis de wanhopige oproep van een jonge moeder zag die dringend op zoek was naar een gezonde nier wist hij het zeker. Hij zou haar een van zijn nieren schenken. Helaas bleken zijn niet te matchen en ging hij op zoek naar een andere ouder voor zijn nier. ‘Ik werd geraakt door deze jonge moeder met een nierfunctie van bijna 0 procent. En ik wist op dat moment dat ik haar mijn nier wilde doneren. Ik kon er best eentje missen en zij had een nier harder nodig dan ik’, vertelt Louis.
Wensdonor
Maar omdat hij niet-anoniem wilde doneren en het liefst aan een andere vader of moeder kon hij nergens terecht. Dat verbaasde hem zeer. Er is immers een groot tekort aan donornieren, de wachtlijst is lang en regelmatig sterven mensen, omdat er niet op tijd een donornier voor hen beschikbaar is. Het aantal nieren van overledenen dat jaarlijks beschikbaar komt, is veel te weinig. Maar in Nederland mag je alleen je nier anoniem afstaan, maar dat wilde hij per se niet. Hij liet het er niet bij zitten en ging de strijd aan met de gevestigde orde en bood als eerste in Nederland zelf zijn nier om niet aan in de media. Een persoonlijke missie vol ups en downs. Louis: ‘Ik heb ruimt vijftig jaar goed voor mijn nieren gezorgd. Dan vind ik ook dat ik ook een wens mag hebben bij de keuze van de ontvanger van mijn nier.’
Louis wist toen helemaal niets over nierdonatie bij leven maar hij had de eerste stap gezet en wilde graag weten welke wegen hij moest inslaan om een vader of moeder voor zijn nier te vinden. Via de gebruikelijke weg kon dus niet. ‘Mij werd aangeraden om contact op te nemen met Stichting Doneren en Transplanteren (SDeT). Deze stichting is een belangrijke schakel in de begeleiding van een potentiële wensdonor naar een nierdonatie bij leven. Zij verbinden de nierdonor met een nierpatiënt. Zo kwam ik in aanraking met Ed Vlietman die uiteindelijk mijn nier kreeg.’ Wat daarna volgde was een avontuur vol ups en downs maar ook met mooie dingen. Twee mannen die elkaar hiervoor niet kenden, maar sinds de geslaagde niertransplantatie een bijzondere band met elkaar hebben en ieder jaar gezamenlijk hun nierverjaardag vieren.
De ins en outs van nierdonatie bij leven
De wereld van nierpatiënten, dialyseren en transplanteren was volkomen nieuw voor Louis. Hij dook er helemaal in, doneerde uiteindelijk zijn nier aan Ed Vlietman en schreef het boek De ins en outs van nierdonatie bij leven vanuit een nieuwe missie; meer mensen bereiken die een van hun nieren bij leven willen afstaan aan een nierpatiënt, anoniem of niet-anoniem. Daarnaast staan ook de verhalen van twee andere ‘bekende’ nierpatiënten in het boek. De vrouw aan wie Louis Ekas oorspronkelijk zijn nier had willen doneren en die hij op wonderbaarlijke wijze ontmoette tijdens het hele traject en een van de deelnemers aan De Grote Donorshow van BNN. Hij beschrijft ook wat er allemaal komt kijken voor en na de transplantatie plus een verslag van de operaties zelf.
Intussen is het mogelijk bij leven zowel anoniem als niet-anoniem (onder bepaalde voorwaarden) een nier te doneren. En kunnen nierzoekers en nierdonoren met elkaar in contact komen via de Stichting Doneren en Transplanteren.
De ins en outs van nierdonatie bij leven is interessant voor iedere nierpatiënt, alle mensen die iemand met een nierziekte in hun omgeving hebben, en zeker ook voor potentiële donoren of zij die eerst meer over nierdonatie bij leven willen weten, voordat zij hierover een besluit nemen.