.st0{fill:#FFFFFF;}

In 6 stappen naar succesvol leiderschap 

 24 november 2015

  • minuten leestijd 
Leer schakelen tussen de 6 dimensies van harde en zachte kwaliteiten. Met de tools, tips en opdrachten kun je zelf aan de slag om je kwaliteiten als leidinggevende beter te managen.

Recent verscheen het boek Succesvol coachend leidinggeven van coach en trainer Truus Dekkers van Dekkers Development. Aan de hand van het Leiderschapsmodel legt Dekkers uit hoe je kunt schakelen tussen de 6 dimensies van harde en zachte kwaliteiten. ‘Deze kwaliteiten zijn belangrijk om succesvol te kunnen inspelen op de eisen en trends van het leidinggeven nu en in de toekomst’, vertelt Dekkers.

Leidinggeven in onze gecompliceerde 21e eeuwse maatschappij is niet altijd even gemakkelijk. Organisaties en bedrijven zijn continue in beweging en veranderen met regelmaat. De moderne manager moet steeds meer aan de hoge verwachtingen van de organisatie voldoen, terwijl nieuwe ontwikkelingen grote impact hebben op de manier waarop leiding moet worden gegeven aan medewerkers. Hierdoor raken managers steeds meer gestresst en ligt een burn-out op de loer.

Truus DekkersVisie op succes
In haar aanpak staat de ontwikkeling van leiderschap van managers en professionals en hun teams voorop. Dekkers: ‘Mensen ontwikkelen verschillende kwaliteiten en laten andere onbenut of ze zijn minder ontwikkeld. Effectiever en succesvoller is om óók deze kwaliteiten te ontwikkelen om zo meer balans tussen harde en zachte kwaliteiten te vinden. Het einddoel is dat een manager in iedere situatie verschillende kwaliteiten kan aanspreken om succesvol te zijn. Gemakkelijk kan schakelen tussen hard en zacht. Bijvoorbeeld daar waar iemand verstandige beslissingen weet te nemen, kan een meer gevoelsmatige aanpak in andere situaties meer succesvol zijn.’

Het Leiderschapsmodel
In haar boek Succesvol coachend leidinggeven legt Dekkers uit hoe je een evenwicht vindt in je stijl van leidinggeven. Aan de hand van het Leiderschapsmodel loopt ze door de zes dimensies van tegenovergestelde kwaliteiten. Volgens Dekkers vormen deze 12 harde en zachte kwaliteiten samen het functioneren van mensen in organisaties en bedrijven. Met de tools, tips en opdrachten kun je zelf aan de slag om je kwaliteiten als leidinggevende te managen.

Het boek is te gebruiken als werkboek en als leesboek. Vooraf is het mogelijk een leiderschapstest te doen. Zo weet je welke kwaliteiten eruit springen en welke nog meer ontwikkeld kunnen worden.

>