.st0{fill:#FFFFFF;}

‘Ik vocht tegen de Ziekte van Crohn maar verloor het bijna van mezelf’ 

 13 april 2021

  • minuten leestijd 

Daniëlle van der Werf was 19 toen de Ziekte van Crohn werd gediagnosticeerd. Een stoma wilde ze niet, maar het was dat of de dood. Ze koos voor het leven. Na jaren van lichamelijk strijden kwam er opeens ruimte voor het mentale deel; een nieuwe strijd begon. Over haar ziekteproces en haar leven dat in het teken stond van overleven, schreef zij het boek Ontdaan, tevens haar afstudeeropdracht voor haar opleiding Begeleiden bij Rouw en Verlies.

Het was 2006 toen Van der Werf te horen kreeg dat zij Crohn had. Een jarenlange strijd begon, nog voor de huisarts de ziekte vaststelde. “Zij trok conclusies zonder mij te onderzoeken. Ik werd als onzekere puber naar huis gestuurd.” Het strijden ging na de diagnose door. “Artsen hebben een richtlijn waaraan zij zich vasthouden. Maar mijn lichaam liet zich niet in een hokje duwen.”

De grillige ziekte, het onvoorspelbare verloop en de complicaties zorgden ervoor dat Van der Werf het vertrouwen in haar lichaam kwijtraakte. Haar geest ging op standje overleven. “Een bepaalde kracht nam de overhand. Het werd een gevecht waarvan ik, als ik er op terugkijk, geen idee heb hoe ik dat heb kunnen winnen. In 2015, ik had de zoveelste operatie, hoopte ik deze niet te overleven. Ik was klaar met het leven.”

Mentale strijd

Ze overleefde wel en het bleek de laatste operatie te zijn. “Maar doordat ik de adrenaline van het lichamelijke strijden niet meer voelde, had ik opeens tijd om mijn gedachten de vrije loop te laten. Mijn lichaam deed eindelijk wat het moest doen, maar in mijn hoofd ging het helemaal mis.”

Er volgden moeilijke jaren. “Voor de buitenwereld had ik het geflikt. Crohn was onder controle, ik had een fantastische baan, volgde een opleiding, had veel mensen om mij heen. Maar ik voelde dit zelf totaal niet en hoe meer het tegen me gezegd werd, hoe zwaarder ik het kreeg. Een gevoel van falen en van ondankbaarheid maakte zich meester van mij.”

Van der Werf ging op zoek naar zichzelf. “Naar de Daan van voor de ziekte, de Daan die tijdens de ziekte is ontstaan, de Daan waar ik afscheid van heb moeten nemen en de Daan die is overgebleven. Door de juiste mensen op mijn pad, de keuzes die ik heb gemaakt en de kans die ik mezelf heb gegeven, heb ik weer zin in het leven. Ik durf weer te dromen.”

Lotgenoten

Ze hoopt met haar boek lotgenoten, met Crohn of met een andere ziekte, een hart onder de riem te steken. “Ik wil ze de kracht geven die ik heb gehad, wil ze vragen niet op te geven. Er schijnt altijd licht aan het einde van de tunnel. Ook wil ik de mensen om mij heen inzicht geven in het leven van een patiënt. En ik wil professionals en hulpverleners een kijkje geven achter de schermen. Ik, zelf hulpverlener, heb geleerd altijd áchter het probleem te kijken. Pas als je de persoon vóór je leert zien, kun je samen werken aan het probleem van deze persoon.”

Daniëlle van der Werf

Na de diagnose Ziekte van Crohn en de medicatie die niet aansloeg, onderging Daniëlle van der Werf veertien operaties in vier jaar tijd. Zij kreeg een stoma en daarna een rectum-amputatie.

Van der Werf rondde de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener af en is sinds 2018 fulltime werkzaam in een crisisteam bij jeugdzorg. Ook volgde zij de opleiding Begeleiden bij Rouw en Verlies. Zij woont in Zierikzee en heeft een grote passie voor paarden.

Het boek Ontdaan is te bestellen via deze link.

>