.st0{fill:#FFFFFF;}

Iedereen automatisch donor 

 17 oktober 2014

  • minuten leestijd 

Een meerderheid (61%) is voorstander van het invoeren van een systeem waarbij mensen automatisch als orgaandonor worden geregistreerd. Dat blijkt uit het onderzoek van EenVandaag onder 20.000 mensen dat naar aanleiding van de Donorweek is uitgevoerd. (bron: regio.eenvandaag)

Marion Siebelink
Marion Siebelink

De Donorweek vraagt aandacht voor het donorentekort in Nederland. D66 diende daarom een initiatiefwetsvoorstel in om ons huidig systeem te wijzigen in een ‘actief donorsysteem’. In dit systeem wordt iedereen die zich na herhaalde oproepen niet laat registreren in het donorregister, automatisch als donor geregistreerd. Marion Siebelink, coördinator kindertransplantatie en verbonden aan de Beleidsstaf van het UMCG is voor het invoeren van het ADR-systeem: ‘Hiermee haal de de vrijblijvend af van het wel/niet registreren. Zoals ook uit het onderzoek naar voren komt, denken veel mensen er niet over na totdat het iemand in de omgeving overkomt… Het ADR-systeem zorgt in ieder geval dat men een keuze MOET maken. Dat is essentieel omdat je hiermee recht doet aan het wederkerigheidsprincipe.’

Op de website van EenVandaag Opiniepanel leest u een korte samenvatting van de resultaten.

Donorregistratie

Er is veel onwetendheid over donorregistratie. Zo weten velen niet dat je in het donorformulier kunt vastleggen dat je geen organen wilt afstaan. Of dat je nabestaanden moeten beslissen als je zelf niets vastgelegd hebt. Bij kinderen is dat nog moeilijk. Kinderen kunnen vanaf hun 12e jaar beslissen of ze donor willen zijn. Maar wat als ze jonger of als ze er nooit over nagedacht hebben? Dan sta je als ouder voor een moeilijke beslissing.

Het tekort aan weefsels en organen geldt ook zeker bij kinderen. Marion Siebelink: ‘Veel mensen realiseren zich niet dat bij kinderdonatie ook (heel) jonge kinderen betrokken zijn, als gever en als ontvanger. Op dit moment staan er ca 70 kinderen op de wachtlijst, waarvan bijna de helft jonger dan 5 jaar is.’  In haar boek In gesprek over het kind als donor, beschrijft ze de gang van zaken rond orgaan- en weefseldonatie bij kinderen. Het is bedoeld als een informatief naslagwerk, maar biedt ook praktische handvatten voor de zorgprofessional.

 

BEN JIJ AL DONOR?

 

>