.st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe grijp je in bij kleppende medewerkers? 

 6 oktober 2017

  • minuten leestijd 

Truus DekkersTruus Dekkers (Dekkers Development) is leiderschapscoach en inspirator voor leidinggevenden en professionals. Zij ontwikkelde haar eigen Leiderschapsmodel over balans tussen harde en zachte kwaliteiten in je werk. ‘Mijn kracht is het coachen en inspireren van managers, teamleiders, directeuren, projectleiders, adviseurs en ondernemers om hun leiderschap succesvol neer te zetten.’

Ze schrijft regelmatig blogs over praktijkvoorbeelden. Daarin laat zij zien waar managers vastlopen in hun werk en leiderschap. Ze laat ook zien hoe zij in haar coaching de manager inzicht geeft in zijn/haar eigen gedrag en hoe -soms eenvoudig-  dit op te lossen is.


Vanuit je gevoel leidinggeven? Hoe doe je dat?

Piet is manager van een klein team met zes medewerkers en merkt regelmatig dat hij het lastig vindt hen snel aan te spreken op hun gedrag. Twee van hen kunnen het de laatste tijd erg goed met elkaar vinden en praten uitgebreid over hun privéproblemen tijdens hun werk. Dat begint Piet steeds meer te ergeren. Hij zou er wat van willen zeggen maar op hetzelfde moment begint hij te twijfelen of hij dat moet doen en op welke manier hij dat moet doen.

Piet heeft allerlei overwegingen en argumenten in zijn hoofd, die hem belemmeren actie te ondernemen. Hierdoor leunt Piet meer op zijn verstand dan op zijn gevoel. Piet: ‘Ik vind het lastig om naar mijn gevoel te luisteren.’ De gevolgen van zijn rationele gedrag zijn legio en veelzeggend. Hij spreekt zich niet uit. Zijn medewerkers krijgen niet te horen wat hij van ze vindt en hebben juist die feedback nodig om beter te kunnen functioneren. Dit geeft hem als manager ook minder autoriteit. Het team functioneert onder haar niveau en dit heeft weer invloed op de prestaties en resultaten ervan. Piet blijft zitten met zijn irritaties en neemt die ook regelmatig mee naar huis.

In ons eerste gesprek praten we over wat Piet zou willen veranderen. Hij wil sneller en vaker kunnen zeggen wat hij te zeggen heeft. Hij wil vanuit zijn gevoel gesprekken aanpakken en een eigen stempel geven. Acteren op gevoel noemt hij het. Dit wil hij heel graag leren.

1 op 1 gesprekken

In de 1 op 1 gesprekken zoeken we waarom hij dit gedrag vertoont en waarom het lastig is om ervan af te komen. Het begint al in zijn jeugd. Bepalend in zijn opvoeding is de harmonie in het gezin geweest. De norm was sociaal zijn en je aanpassen aan de andere gezinsleden. Aanvoelen wat de ander nodig heeft is zijn eerste natuur geworden. Maar dit gedrag zit hem nu op zijn werk, in zijn functioneren in de weg.

Op het moment dat hij zijn medewerkers Felix en Anja met elkaar hoort praten over persoonlijke issues, voelt hij ergernis. Dit gebeurt in de eerste seconden nadat hij dit waarneemt. Daar luistert hij niet naar. Andere, meer rationele overwegingen en gedachten als is het terecht dat ik me irriteer? of toch ook fijn dat ze het goed met elkaar kunnen vinden en ík kijk het nog even aan, komen daarna in zijn hoofd waardoor hij geen actie onderneemt.

Gevoelsopmerking

Tijdens het coachingsgesprek praten we over dit soort situaties en hoe Piet hiermee om kan gaan. Wanneer hij luistert naar zijn gevoel, kan hij beter een keuze maken of hij op dat moment of achteraf in wilt grijpen. Beslist hij om achteraf op een rustig moment te bespreken, dan is het handig om dat in twee stapjes te doen. De eerste stap is om de situatie aan te geven en stap twee is het benoemen van je gevoel. We oefenen dit samen in een rollenspel. Piet: ‘Ik zag je staan met Anja en hoorde je praten over je probleem met de buren’. Daarna maakt hij een gevoelsopmerking: ‘Ik vind het fijn dat jullie goed met elkaar overweg kunnen, maar ik vind het ook vervelend dat je tijdens werktijd zolang over privé kwesties praat met Anja. Kan je dat meer tijdens de lunchpauze doen?’

De kracht van een gevoelsopmerking is dat het een korte zin is met jouw gevoel erin. Bijvoorbeeld: ik vind het fijn, prettig, lief, vervelend, dat … aangevuld met waar je het over wil hebben. Het irriteert me, het zit me dwars dat … aangevuld met wat je wil bespreken.

Rollenspel

We oefenen regelmatig in een rollenspel een gesprek met zijn medewerkers waarin hij zich uitspreekt hoe hij zich voelt en zegt wat hij wil van zijn medewerkers. Elke keer komt hij weer een stapje verder hiermee. Aan het eind van elke sessie formuleren we zijn huiswerk. Dat helpt Piet zich daarop te richten tot het volgende 1 op 1 gesprek.

En op de werkvloer? Felix is blij dat Piet duidelijk naar hem toe is en het helpt hem die gesprekjes op een ander moment te voeren. Hij wist zelf natuurlijk ook wel dat het niet helemaal oké was. Felix heeft ook gemerkt dat de verstandhouding met Piet verbeterd is.

 

Mini-Coaching >>Ben je benieuwd wat voor leidinggevende je bent? Doe dan de leiderschapstest van Dekkers Development. In enkele minuten krijg je inzicht in je harde en zachte kwaliteiten. Binnen 2 werkdagen ontvang je gratis een resultaatgericht advies voor je toekomst!

 

>