.st0{fill:#FFFFFF;}

Eerste exemplaar ‘Belevingsgerichte zorg aan huis’ voor Wieteke van Dort 

 22 november 2017

  • minuten leestijd 

Zzp’er in de zorg Roelie Roorda en medeauteur Silvie Kamphuis overhandigden 23 november jl. het eerste exemplaar van hun boek ‘Belevingsgerichte zorg aan huis’ aan Wieteke van Dort. De boekpresentatie van deze nieuwe publicatie was in restaurant De Posthoorn in Epe. Ruim 130 gasten waren aanwezig en waren getuigen van de lancering van het eerste boek van Roelie. Silvie en Roelie spraken mooie woorden en bedankten diegenen die hen geholpen hebben bij het tot stand komen van het boek. Na het formele gedeelte werden de nodige boeken verkocht voorzien van een handtekening van Roelie en een busje thee. Verhalen en ervaringen werden gedeeld, herinneringen opgehaald. Kortom, een fantastische avond vol warme mensen en zorg voor elkaar.

Zorg op maat thuis mogelijk

Belevingsgerichte zorg aan huis is een pleidooi voor menselijke, betaalbare thuiszorg en het bewijs dat het echt mogelijk is. Dit boek beschrijft Roorda’s werk in Epe en omgeving in de afgelopen jaren en wordt geïllustreerd door verhalen over bijzondere relaties met cliënten. Die ontvingen van haar niet alleen zorg, maar ook waardigheid, warmte, veiligheid en sociale betrokkenheid. Van verse bloemen in de kamer tot een kopje koffie of een glaasje in De Posthoorn. Van een ritje langs de IJssel tot het organiseren van dat laatste, memorabele verjaardagsfeest. Het boek beschrijft hoe gewoon en vanzelfsprekend, maar toch bijzonder zorgverlening aan mensen in de thuissituatie kan zijn. “Ik stap in jouw wereld en niet andersom”, zegt Roelie vaak en haar verhaal is daarmee een opsteker voor zorgverleners en een stimulans voor toekomstige zzp’ers.

ZZP’er in de zorg

Silvie Kamphuis-OopusRuim tien jaar geleden besloot Roelie Roorda zzp’er in de zorg te worden. Een keuze die haar leven en dat van de mensen om haar heen sterk verrijkt heeft. “Het werken in een grote zorginstelling stond me namelijk al gauw tegen”, vertelt Roelie. “Ik wilde een persoonlijke band opbouwen met cliënten als basis voor de best mogelijke zorg op maat. Dat vergde tijd. Tijd die er niet was in de instellingszorg, met zijn strakke schema’s en afgemeten hoeveelheid minuten per handeling.” Ze besefte dat hier niet snel verandering in zou komen en besloot als zelfstandige aan de slag te gaan.

Als zelfstandig ondernemer in de zorg onder de naam Roorda, Goede Zorg aan Huis gaat ze aan de slag. Ze gaat actief op zoek naar andere zelfstandige zorgprofessionals om te kijken waar samenwerking mogelijk is. Met haar kleinschalige samenwerkingsverband kan ze een aantal zelfstandig wonende cliënten verzorgen. Roelie: “De combinatie van professionals, mantelzorgers, helpenden, maar ook familie en buren, werkt simpel, efficiënt en is betaalbaar. Het toverwoord is betrokkenheid.”

Biografie

Silvie Kamphuis-OopusSilvie Kamphuis van biografiebureau Oopus: “Toen Roelie mij een jaar geleden vroeg of ik haar wilde helpen een boek te schrijven over haar werk als zzp’er in de ouderenzorg, hoefde ik niet lang na te denken. Niet alleen omdat ik net mijn biografiebureau had opgericht, maar vooral omdat ik wist dat het een heel bijzonder boek zou worden.

Naast de ontroerende, mooie en gekke anekdotes over cliënten en zorgsituaties, heeft Roelie een unieke visie op thuiszorg in het algemeen en ouderenzorg in het bijzonder. Ik stap in jouw wereld en niet andersom. Daar is ze heilig van overtuigd. Zorg is het aanvullen van je cliënten, zodat ze ondanks ontstane beperkingen een waardig en compleet leven kunnen leiden, zoals zij dat zelf willen.

Daar waar Roelie in de wereld van haar cliënten stapt, ben ik in die van haar gedoken. Na maandenlange gesprekken, onder het genot van lekkernijen, koffie en wijntjes, heb ik haar bijzondere werk in woorden gegoten en hebben we SAAM Uitgeverij benaderd om het boek uit te geven. Ik wist vanaf het begin dat dit niet zomaar een verhaal zou worden.”

Wieteke van Dort

Het is niet toevallig dat juist actrice, zangeres en cabaretière Wieteke van Dort het eerste exemplaar van Belevingsgerichte zorg aan huis in ontvangst mag nemen. Voor haar cliënten organiseerde Roelie diverse zorg- en verwendagen waarbij o.a. Tante Lien, Wieteke van Dort dus, ouderen en andere gasten vermaakte met haar liedjes.

Tijdens de boekpresentatie las ze op haar unieke manier enkele gedichten voor met als thema: dementie.

Het boek is verkrijgbaar via www.zorgboeken.nl.

>