Nog niet zo lang geleden werd er altijd over zelfmoord gesproken of geschreven wanneer iemand eigenhandig zijn of haar leven had beëindigd. Op een gegeven moment is daar een kentering in gekomen. Moord is een misdrijf en iemand wordt pas voor moord veroordeeld als de rechters bewezen achten dat het misdrijf met voorbedachten rade en weloverwogen is begaan. Er zijn mensen die in volle bewustzijn voor suïcide kiezen, maar een grote groep verkeert voorafgaand aan deze onomkeerbare daad in een zware depressie of een psychose.
Zelfmoord
Nabestaanden gruwen vaak van het woord zelfmoord. Tegenwoordig gebruiken we daarom liever zelfdoding of suïcide. Opvallend is echter dat 113 Zelfmoordpreventie, www.113.nl, bewust voor het woord zelfmoord heeft gekozen. Waarom? Omdat hulpvragers juist op zelfmoord zoeken.
113 biedt een anoniem 24/7 hulpaanbod voor mensen met suïcidale gedachten en hun naasten via online (chatten en mailen) en telefonische hulpverlening (0900-0113) Zelfs een langere therapie, gratis en anoniem, met een ervaren psycholoog wordt aangeboden. Op de website staan o.a. een zelfhulpcursus, zelftesten en verhalen van suïcidale mensen of hun naasten.
Denk je wel eens aan zelfmoord
In Nederland hebben zo’n 400 000 mensen zelfmoordgedachten. Dagelijks worden 250 pogingen gedaan en overlijden er daadwerkelijk 5 mensen door zelfdoding (zo’n 1850 per jaar). Psychiater Jan Mokkenstorm, directeur van 113, zegt: ‘Niemand van ons zou eenzaam en radeloos mogen sterven door zelfmoord. Mensen willen niet dood. Mensen willen zo niet verder leven. Hoe kan ik stoppen dat dit leven zo aanvoelt?’ Daarom zeggen de deskundigen van 113 dat je de vraag ‘Denk je wel eens aan zelfmoord?’ gewoon moet stellen. Het is niet zo dat je daardoor iemand juist op een idee brengt.
Psychiater Jan Mokkenstorm noemt drie manieren die niet goed werken bij iemand met suïcidale gedachten:
- Niet erover praten. Ervan wegkijken.
- Zeggen: ‘Wacht even, dat ga je niet doen’, want dan sluit je de dialoog.
- Omdat je je machteloos voelt zeggen: ‘Doe het dan maar’.