.st0{fill:#FFFFFF;}

Arie van Wijhe spreker bij Politiek Café SP 

 12 februari 2014

  • minuten leestijd 
Arie van Wijhe was 11 februari te gast bij een politiek café in Haarlem, waar hij samen met tweede kamerlid (nu met zwangerschapsverlof) Renske Leijten van de SP gastspreker was. Speerpunt van deze avond was de actuele omstandigheden van veranderende zorg, met het doel zowel de aanwezigen voor te lichten als om een discussie uit te lokken.
Dokter, luister nou! De titel zegt het al. Een dringend verzoek van een patiënt richting geneesheer om de oren eens flink open te zetten. Arie van Wijhe omschrijft in zijn boek met een haarscherpe precisie zijn lichamelijk en emotioneel pijnlijke ervaringen na een foutief afgelopen operatie. Dankzij het relativeringsvermogen van de schrijver en de sprekende voorbeelden is dit boek een mooi relaas van een ervaringsdeskundige die niets aan de verbeelding overlaat. Wat hij als patiënt allemaal ervaart na een verkeerd ingeschatte ingreep is tot in de details beschreven; van de lichaamstaal van de arts tot de reacties van de verpleging. Je mist niets, en wordt daardoor één met de persoon die al deze ellende meemaakt. Een manier van schrijven waardoor je het boek in een adem wil uitlezen.

Sociale leven

Arie beschreef ook de gevolgen van de mislukte operatie voor zijn sociale leven. Nooit meer voetballen met de kleinzoon, en altijd veel pijn. Een leven van prik naar prik, om de pijn en andere negatieve gevolgen nog maar enigszins een beetje de baas te kunnen zijn. Mede dankzij de powerpoint presentatie met foto’s van kleinzoon en de afstand tussen deze twee die ook visueel duidelijk werd gemaakt, liet het geen toehoorder onberoerd.

‘We zijn mondig’

Een boek zoals Dokter, luister nou, levert veel informatie op voor mensen die betrokken zijn bij het medisch vakgebied. Een boek dat ook veel medisch specialisten aan het denken kan zetten. Maar natuurlijk ook van onschatbare waarde voor de gewone mens, wellicht de toekomstige patiënt. Het maakt je ervan bewust dat je niet zomaar alles moet aannemen wat de dokters tegen je zeggen, en dat zoiets als mondig zijn geen overbodige luxe is. Zoals iemand uit het publiek zo mooi verwoordde: ‘We zijn best mondig, als er maar geluisterd wordt.’ Daarom ook een boek dat in je boekenkast niet mag ontbreken.

[button color=”#F7FFF9″ background=”#35586C” size=”medium” src=”https://www.saamuitgeverij.nl/shop/dokter-luister-nou/”]BOEK BESTELLEN[/button]

>