.st0{fill:#FFFFFF;}

Anna Sophie – Kijk, een vlinder 

 19 maart 2021

  • minuten leestijd 

‘We moesten de zorg voor onze gehandicapte dochter uit handen geven’

Anna Sophie is een meisje met een meervoudige verstandelijke beperking. Zij is twaalf als de zorgvraag voor haar ouders te groot wordt. Marijn en Loes Krijger kunnen niet anders dan hun dochter uit huis plaatsen. Over alle twijfels en de enorme impact op het gezin schreef Marijn Krijger het boek Anna Sophie Kijk, een vlinder, dat onlangs verscheen bij SAAM Uitgeverij.

Twaalf is ze, als Marijn en Loes Krijger merken dat zij hun dochter Anna Sophie thuis niet langer de juiste zorg kunnen geven. Het meisje heeft de ontwikkeling van een kind van anderhalf en heeft permanent toezicht nodig. Na al die jaren van intensief zorgen, gaat dit te veel vragen van het gezin Krijger. Anna Sophie moet uit huis geplaatst worden en verhuist naar een zorginstelling. Een beslissing met een grote impact op Marijn, Loes en haar broertje Olivier en zusje Fréderique.

Marijn Krijger schrijft al sinds haar geboorte over Anna Sophie. “Door te schrijven over Anna Sophie kan ik delen hoe het is om een dochter te hebben met een ernstig meervoudige beperking.”

Onmenselijk zwaar

Het besluit om de zorg voor zijn dochter uit handen te geven, was onmenselijk zwaar voor het gezin Krijger. “De zorg voor haar trof het hele gezinsleven. Haar broer en zus hebben zich jarenlang aangepast zodat Anna Sophie zo lang mogelijk thuis kon blijven wonen. Dus het was het beste wat we konden doen voor Anna Sophie. Gelukkig hebben we in Nederland een fantastisch zorgsysteem.”

Het hoofdstuk ‘uit huis gaan’ is nog steeds niet afgesloten, geeft de schrijvende vader aan. “Als ik naar haar toe ga, gaat nog altijd door mijn hoofd; hoe zou het zijn als ze niet uit huis zou wonen? Daarom is het fijn om deze ervaring te kunnen delen. Ik ben niet de enige vader in deze situatie en het is prettig om zorgorganisaties deze kant van het verhaal te kunnen laten zien.”

Corona

Een deel in het boek gaat over de uitbraak van corona en de vele maatregelen die daarop volgden. “En nog steeds moeten we ons houden aan bezoekregelingen. Geen Efteling waar Anna Sophie normaal zo geniet van het Neuzenfestival en waar de andere kinderen graag de achtbanen pakken. Maar het bezoek dat wel mogelijk is, is waardevol. Haar op zaterdag thuis hebben en kunnen lunchen met het hele gezin is heel fijn.”

De schrijver zou zijn boek graag verplicht zien worden op iedere zorgopleiding. “De kant van de cliënt, het gezin en de ouders. Daar zijn zoveel verhalen die veel duidelijk maken. Ook zorgmedewerkers moeten zich verdiepen in hun cliënten. Met dit boek kan dat.”

Marijn Krijger

Marijn Krijger is marketing- en communicatieadviseur. Hij is getrouwd met Loes. Samen hebben zij drie kinderen: Anna Sophie (2006), Olivier (2007) en Fréderique (2009). Marijn en Loes wonen met Olivier en Fréderique in Hilversum. Anna Sophie woont in Bosch en Duin.

Het boek Anna Sophie - Kijk, een vlinder is te bestellen via deze link.

>