Het boek Kijk – Wazig zicht, nooit meer scherp van Ab Vriethoff, die het als slechtziende van banketbakker wist te brengen tot advocaat, komt 1 december uit bij SAAM Uitgeverij.
Op zijn 13de ontdekte de geboren Rotterdammer Ab Vriethoff (71) dat zijn zicht van de ene op de andere dag wazig was. Hoe hard hij ook in zijn ogen wreef, het zicht verbeterde niet. Uit onderzoeken bleek dat hij de erfelijke ziekte van Best had, een vorm van maculadegeneratie.
Maculadegeneratie
Bij maculadegeneratie wordt het centrale gezichtsvermogen ernstig aangetast waardoor gewone dingen als lezen en gezichten herkennen heel moeilijk wordt. Vriethoff liet zich echter niet uit het veld slaan. Na zijn opleiding tot banketbakker, wat met zijn zicht in die tijd bijna onmogelijk was, studeerde hij rechten en werd advocaat. De dikke dossiers zorgden er uiteindelijk toch voor dat hij een carrière switch maakte. Hij werd voorzitter van de Nederlandse Gehandicaptenraad en spreker op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De vele lezingen die hij gaf, bereidde hij thuis goed voor met de vele hulpmiddelen die hij tot zijn beschikking had. De lezing deed hij vervolgens uit zijn hoofd.
Oogziekte
Vriethoff besloot zich te richten op een boek toen zijn oogarts in Amsterdam vertelde over een 12-jarige Ajax-supporter dat dezelfde oogziekte had als hij en bedroefd was dat hij zijn cluppie nooit meer zou zien spelen. “Ik vertelde dat ik als Feyenoord-fan datzelfde verdriet had gekend, maar dat ik een speciale bril had gevonden. Door dit gesprek concludeerde ik dat het goed zou zijn als ik mijn ervaringen én mijn gevonden hulpmiddelen zou delen met anderen die blijvend slechte ogen hebben. Het belangrijkste voor, vooral, kinderen is dat zij een way of life vinden. Je moet met je slechte zicht leren leven, maar maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Cruciaal zijn goede hulpmiddelen. Laat je dus goed informeren. Er verandert veel op het gebied van geavanceerde hulpmiddelen én van behandelingen. Inmiddels zijn er pratende camera’s, voorleesapparatuur voor gesproken ondertiteling op tv en ook gentherapie zit in een stroomversnelling.”
Kijk is een verhaal over Vriethoffs persoonlijke worsteling, hoop en doorzettingsvermogen. Maar ook over de vele mogelijkheden die slechtzienden en blinden kunnen aangrijpen om hun leven zinvol vorm te geven. Daarnaast schetst hij met het boek een mooi tijdsbeeld. Over zijn jeugd, dat hij deels doorbracht op een jongensinternaat, en de revolutie van papier naar digitaal.
Het boek is bedoeld om iedereen, die van de ene op de andere dag voor altijd slechter is gaan zien, enigszins op weg te helpen. De adviezen en voorbeelden zijn niet uitputtend, het is slechts een wegwijzer naar een ‘way of life’ met slechte ogen. “Het blijft een persoonlijke afweging om de juiste weg te vinden”, aldus Vriethoff. Maar het boek is ook voor mensen om de slechtzienden heen. “Zodat ze enigszins begrijpen wat het is om te leven met een oogziekte.”
Bestel het boek Kijk – Wazig zicht, nooit meer scherp via www.zorgboeken.nl/shop/kijk-wazig-zicht-nooit-meer-scherp