Op het moment dat we iemand ondersteunen, zijn we ook altijd met een eigen proces bezig. We bevinden ons allemaal op ons eigen schip en doorlopen daar ons eigen proces. Tegelijkertijd staan we in verbinding met elkaar. Deze verbinding verloopt via de bemanningsleden en de wisseling van aandacht die er is binnen en buiten het schip. In ondersteuningsprocessen staan we dan ook naast de cliënt en vindt de interactie op verschillende punten plaats.
De ondersteuning van een systeem
Op het moment dat iemand ondersteuning nodig heeft en we vanuit een professionele rol betrokken raken, zijn wij slechts één van de velen. Voor iedere betrokkene is er een bepaald thema in de interactie, anders hadden was deze vorm van interactie niet aangetrokken. Iedereen heeft zijn eigen wens en onvervulde behoeften en dus een eigen ‘belang’ bij de situatie. De problemen worden geprojecteerd op één persoon, maar zijn niet voor niets ontstaan. Door de aandachtsenergie worden gedragsproblemen onbewust in stand gehouden. Binnen de ondersteuning van een systeem zijn er dan ook zoveel processen als er mensen zijn, plus één. Er is een gemeenschappelijk proces, dat ligt in het midden. Dit gebeuren roept bij alle betrokkenen andere ervaringen op. We werken met het gemeenschappelijke proces en volgen daarbij de individuele processen.
Als zorgverlener, in systemisch verband, procesondersteuner, sta je goed in contact met je eigen kapitein en bemanningsleden. Dit uitgangspunt is altijd belangrijk. Vervolgens stap je in het gemeenschappelijke proces en luister je goed naar wat een ander bij je oproept. Je staat als zorgverlener in verbinding met minstens drie processen; je eigen proces, het proces van de cliënt(en) én het gemeenschappelijke proces.
Vanuit deze verbinding volg je je intuïtie. Daar mag je echt op vertrouwen. Hoe meer jezelf bewust wordt, hoe scherper die intuïtie zal zijn. Je hebt dan nooit in de hand of de ander ook daadwerkelijk zijn kapitein aan het roer zal zetten. Wel weet je dan vanuit een dieper vertrouwen dat het juist is wat je doet. Heel vaak is het gevolg van jouw eigen bewustzijn dat je de ander ook aanspreekt op zijn werkelijke ik. Ieder mens handelt nu eenmaal graag vanuit zijn authentieke kern, ook al is die diep verscholen, het is de kunst om deze aan te spreken.