.st0{fill:#FFFFFF;}

Het vraagt moed om anders te denken en te doen 

 22 augustus 2023

  • minuten leestijd 

Als ik me kritisch uit over onder andere de gezondheidszorg, komt er commentaar. Men vindt er bij voorbaat al wat van. Maar hoe komt men aan dat commentaar? Is dat ontstaan door te onderzoeken? Door te lezen? Is het ervaring? Of is het napraten van wat je gehoord hebt via de mainstreammedia, social media of anderszins?

Als je je er niet in verdiept hoe kun je dan een mening hebben? Dat wordt dan toch alleen maar roeptoeteren? Ik heb zoveel ervaring opgedaan, zoveel gelezen dat ik er inmiddels wat over te vertellen heb. Ik ben me ervan bewust dat wat ik zeg niet waar is. Het is mijn gedachtegang en anderen kunnen er uiteraard anders over denken. Maar dan wel gestaafd aan feiten net als ik.

Alles wat gezegd wordt zijn concepten. Kijk naar de wetenschap. De ene wetenschapper beweert het een en gelijk komt de andere wetenschapper met het tegendeel. Ik ging zien dat wiens brood men eet, wiens woord men spreekt……

Ben je wel eens in een wachtkamer in een ziekenhuis geweest? Zoveel mensen wat komen die allemaal doen? Zijn die allemaal ziek? Hoe kan dat terwijl we in een van de meest welvarendste landen leven. Er zijn zo’n 10 miljoen mensen – dat is 59% van de Nederlandse bevolking – die een chronische ziekte hebben zoals onder andere hart- en vaatziekten, diabetes en dementie. In 2013 was dat nog 5,3 miljoen wat ik ook veel vind. Maar vanwaar deze verdubbeling? Hoe kan dat?

Misschien wel door medicijngebruik? Medicijngebruik is de derde doodsoorzaak zo blijkt. Zoveel mensen slikken medicijnen. Natuurlijk medicijnen kunnen levensreddend zijn. Maar toch niet  eindeloos? Herhaalrecept na herhaalrecept. Geen dokter die je nog ziet. Tegenwoordig heeft zo wat iedereen een paracetamol op zak. Dan zijn we vergeten dat die ook bijwerkingen hebben.

Ik hoor dat chronische ziektes komen omdat mensen ouder worden. Dat zal mogelijk ook een reden zijn, want ouderen worden kwetsbaar, maar er is volgens mij meer aan de hand.

>