.st0{fill:#FFFFFF;}

NVA Autisme Congres: autisme in ontwikkeling 

 28 oktober 2018

  • minuten leestijd 

In het Beatrixtheater in Utrecht vindt op vrijdag 9 november het NVA Autisme Congres plaats. Het thema van deze editie is Autisme in ontwikkeling! 

Dit thema wordt benaderd vanuit verschillende invalshoeken. Allereerst is er aandacht voor de ontwikkeling van de kennis over autisme en veranderende visies op wat autisme ‘is’. Daarnaast gaat het over wat een diagnose autisme betekent voor je ontwikkelingsperspectief, en wat al dan niet helpt om de ontwikkeling van mensen met autisme tot bloei te brengen gedurende de diverse fases in de levensloop.

Dit thema krijgt vorm in lezingen van toonaangevende sprekers (waaronder veel ervaringsdeskundigen) en de vertrouwde informatiemarkt. Hier kun je elkaar ontmoeten en kennismaken met de nieuwste boeken, innovaties, posters met resultaten uit autisme-onderzoek en uiteenlopende organisaties die mensen met autisme een warm hart toedragen. Ook is er weer een stilteruimte voor wie behoefte heeft aan een momentje rust.

(Bron en Foto: NVA, autisme.nl)

Boeken over autisme

SAAM Uitgeverij heeft 3 boeken uitgebracht van ervaringsdeskundigen:

Kind & Autisme 

Kind en AutismeDjoeke Idema is moeder van twee heerlijke dochters met PDD NOS en meerdere angststoornissen. ‘Bijna 3 jaar geleden hoorde ik voor het eerst over ‘autisme’; het veranderde mijn leven drastisch. Van een succesvolle carrièrevrouw in een chronisch oververmoeide mantelzorger. Deze periode van mijn leven maakte mij een ervaringsdeskundige. Als ik toen wist wat ik nu weet, was me een hoop ellende bespaard gebleven. Daarom dit boek. Uit eigen ervaring weet ik dat je met de juiste kennis en hulp eruit komt en je het leven van je gezin op de rit krijgt en houdt, als je maar weet hoe… De kennis en ervaring die ik in 3 jaar heb opgebouwd is nu beschikbaar voor iedereen.’

Gelukkig ik ben gewoon autist

Ferrian JonkerFerrian Jonker (86) kwam op hoge leeftijd erachter dat hij een vorm van autisme heeft. Voor hem vielen toen vele gebeurtenissen op zijn plaats. Zijn leven lang zocht hij naar wat het zo ‘anders’ maakte. Een zoektocht waarbij hij vaak op een muur van onbegrip stuitte, maar vooral voelde hij zich niet geaccepteerd. In zijn boek vertelt hij over zijn 80-jarige zoektocht naar erkenning.

De diagnose van ouderen met autisme is vaak erg lastig. De symptomen bij ouderen zijn duidelijk anders dan bij kinderen of volwassenen en dit heeft grote invloed op de behandeling. In de literatuur is nog maar weinig bekend over deze specifieke groep, dus het is noodzakelijk dat er meer nagedacht wordt over diagnostiek en behandelmethoden. Ouderen met autisme verdienen meer aandacht!

Snap je wat ik bedoel?

Een liefdevol, aangrijpend maar ook humoristisch verhaal van een vader met een (volwassen) dochter met een beperking en autisme. Arie van Wijhe schrijft over zijn slapeloze nachten en woede-uitbarstingen. Maar dan zijn er momenten die het allemaal waard maken: wanneer dochter Marije op haar unieke manier plotseling laten weten hoeveel haar ouders voor haar betekenen. ‘Snap je wat ik bedoel pa?”

In zijn boek Snap je wat ik bedoel? komt een aantal thema’s naar voren. Op zijn eigen wijze vertelt vader Arie waar hij tegenaan gelopen is, hoe hij ziet hoe de balans tussen de begrippen welvaart en welzijn steeds verder verdwijnt

>