.st0{fill:#FFFFFF;}

Hulpmiddelen 

 januari 25, 2022

By  saamuitgeverij

Insert Content Template or Symbol

Blog

Marijke Hopman-Rock

Auteur


Marijke Hopman (1951) is emeritus bijzonder hoogleraar Lichamelijke activiteiten en gezondheid bij ouderen. Zij werkte 30 jaar bij TNO Preventie en Gezondheid in Leiden. Ze studeerde biologie, psychologie en epidemiologie en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over artrose bij ouderen.

‘Hoe los ik dit probleem nu weer op!’  Ga er maar aan staan als mantelzorgster van een dame van 96 die net haar bekken heeft gebroken. In mijn boek over mantelzorg beschrijf ik Lena, een pittige oude dame waar ik inmiddels al tienjaar voor mantelzorg. In die tien jaar hebben we samen al veel meegemaakt, maar kortgeleden brak ze helaas haar bekken. Nog een geluk dat ze niet geopereerd kon worden, want het is maar de vraag of ze een operatie en narcose had overleefd. Na een paar dagen ziekenhuis kon ze met de rolstoelbus weer naar haar (verzorgings)huis. Vervolgens worden allerhande hulpmiddelen ingezet om haar een beetje mobiel te houden.

Draaischijf

Naast een rolstoel was dit bijvoorbeeld een draaischijf op wieltjes. Het personeel kon haar daarop laten staan en dan draaiende ze haar 180 graden terwijl ze op de schijf stond om haar vervolgens op een andere plek (stoel, rolstoel of bed) weer te laten zitten. Ik had nog nooit zo’n ding gezien maar ze zijn inderdaad superhandig. Zo’n draaischijf kost ongeveer 500 euro en is dus niet iets om zelf aan te schaffen. Gelukkig valt hij gratis te lenen bijvoorbeeld bij de Vegro. De zorgverzekering betaalt dan de kosten.

Na enkele weken moest Lena vanwege haar ogen naar het plaatselijke ziekenhuis. Een rolstoelbus is een heel gedoe en bleek voor haar ook wat angstig omdat haar korte termijn geheugen al behoorlijk is gestoord. Maar hoe krijg je een niet-mobiel iemand (ze kan heel even op een been staan) in een gewone auto? Na een speurtocht op internet vond ik gelukkig handige hulpmiddeltjes om de auto in en uit te komen.

De eerste is een draaischijfkussen voor op de autostoel. Deze dingen zijn rond de dertig euro en zijn er in allerlei soorten en maten. Ik nam er een met een harde ronde schijf aan de onderkant omdat de reviews van die dingen met een flexibele schijf wat minder waren. Ook bleken er speciale handgrepen te bestaan die je in de ring van je openstaand autoportier kan plaatsen (onder de 20 euro). Daarop kan worden gesteund bij het in- en uitstappen. Die ik kocht was tegelijkertijd ook een veiligheidshamer en dus multifunctioneel te gebruiken.

Gelukkig verliep alles volgens plan en kon Lena met enige moeite inderdaad in- en uit mijn auto stappen. Voor haar en mij veel prettiger dan met apart vervoer. In het ziekenhuis nam ik voor de zekerheid de grote draaischijf mee, maar het bleek dat alle oog-onderzoeken en zelfs de injecties tegen maculadegeneratie vanuit de rolstoel konden worden gedaan. In mijn boek beschrijf ik welke lichtgewicht rolstoel ik aanschafte voor mijn (inmiddels overleden) tante.  Die rolstoel heb ik bewaard en komt nu goed van pas. Lena en ik kunnen nu weer plannen maken voor andere -gezelliger- uitjes want Lena kan pijnloos mee in de auto.

Decubitusmatras

Lena kreeg helaas last van doorligwonden, een probleem wat heel vaak voorkomt bij ouderen die veel liggen en zitten. Daarvoor kon haar verzorgingshuis gelukkig een speciale decubitusmatras inzetten. Daar zit een klein motortje bij die maakt dat de matras steeds wat in beweging blijft waardoor de huis minder wordt belast. De huisarts kan daar een verwijzing voor geven.

Op de site van bijvoorbeeld Vegro.nl kan je bekijken welke hulpmiddelen er allemaal te koop en te huur zijn.

Al met al waren de transferproblemen voor Lena goed op te lossen! Nu nog verder met revalidatie door een fysiotherapeut, hopelijk kan ze dan over enige tijd weer zelfstandig gaan lopen.

 

Mantelzorg, zorg voor heel oude mensen

In dit boek word je meegenomen in de verhalen en ervaringen van de auteur die jarenlang zorgde voor haar tante, moeder en vriendin. Je kijkt mee in de uitdagingen waar je als mantelzorger voor komt te staan, je leert van haar tips en praktische aanpak, de kennis van het oude lichaam maar bovenal hoe leuk het is om voor heel oude mensen te zorgen.

>