.st0{fill:#FFFFFF;}

De dood nabij 

 september 2, 2020

By  saamuitgeverij

Is er een hiernamaals? Zullen we daar onze dierbaren ontmoeten? Is het nodig om te praten over het levenseinde, ook als de zieke het gesprek lijkt te mijden? Wanneer is euthanasie een optie; wat is palliatieve sedatie; wat is versterven? 

Vragen die Berthilde van der Zwaag tegenkwam in de zorg voor terminaal zieken en hun naasten. Als verpleegkundige waakte ze ’s nachts bij patiënten thuis. Haar ervaringen hiermee vormen de basis voor dit boek.

Twintig jaar later – inmiddels afgestudeerd theoloog, met werkervaring als geestelijk verzorger in een ziekenhuis waar ze ook met stervenden in aanraking kwam en momenteel werkzaam als geestelijk verzorger in de eerste lijn – herlas zij haar schrijfsels van toen. Ze redigeerde en rangschikte ze in thema’s en voegde tussen die nachtverhalen steeds een soort dagverhalen toe. Hierin staat ze stil bij haar eigen handelen van toen. Soms betreft het achtergrondkennis of een gedicht dat aansluit bij een situatie in het beschreven dagverslag. 

Met haar boek haakt Van der Zwaag goed aan op de samenleving die, zeker in deze crisistijd, tot een toenemende belangstelling leidt voor verdieping in het leven, het mysterie van de dood en vragen op het gebied van levensbeschouwing en zingeving.

Haar boek De dood nabij is te bestellen in onze webshop en via de (online) boekhandels.

>