Hoeperdepoep zat op de stoep, dat zongen we als kinderen vroeger vaak. We vonden het een spannend en een beetje stout liedje. Immers, poep en pies zijn vies en daar praat je niet over. Onze kleinzoon van 6 weet inmiddels ook al dat je niet met iedereen over poep en pies moet praten. Die onderwerpen zijn nog altijd een taboe in onze maatschappij.
Mantelzorg bij poepproblemen
Bij de mantelzorg voor ouderen kan dat lastig zijn. Je gaat immers niet zomaar met iemand mee naar de wc. Daarvoor moet de vertrouwensband bijzonder goed zijn en je moet het zelf natuurlijk ook kunnen en willen. Toen mijn moeder hulpbehoeftig werd vond mijn zus dat haar toiletgang privé was en bemoeide zich daar dus niet mee. Zelf had ik wat minder gêne, en veegde rustig haar billen af en keek mee in de pot. Zo ontdekte ik dat haar zogenaamde ‘normale’ ontlasting helemaal niet zo normaal was. Toen ik later met mijn moeder naar een Maag- Darm- Lever specialist ging, kregen we van tevoren een A4-tje met daarop een hele reeks afbeeldingen van soorten ontlasting. Voor het eerst besefte mijn moeder toen dat haar ontlasting niet in de normale categorie viel. Het bleek dat ze een kleine darmverzakking had die nooit was onderkend. Dat betekende best wel wat voor de behandeling en maakte dat ze in de laatste maanden van haar leven gelukkig minder last had van verlies van ontlasting. Dat beschrijf ik in mijn boek over Mantelzorg.
Poep in de wachtkamer
Voor een huisarts is het natuurlijk moeilijk om erachter te komen of ontlasting oké is als de patiënt daar zelf eigenlijk geen idee van heeft. Laatst zat ik in de wachtkamer van de huisarts en zag daar tot mijn verbazing een digitale boodschap langskomen:
Er is dus vooruitgang! Problemen met de stoelgang kunnen zeer ontregelend zijn en het is dus beslist hard nodig dat mensen daar in ieder geval wel met hun huisarts over kunnen praten. De oorzaak van poepproblemen kunnen velerlei zijn, variërend van bijwerkingen van medicijnen tot en met darmkanker. Gelukkig is er tegenwoordig een goede screening op darmkanker, iedereen van 55 tot 75 jaar kan om de twee jaar een test laten doen. Ik ken al iemand in mijn omgeving waarbij darmkanker in een vroeg stadium werd ontdekt en weggehaald. Het is een zeer eenvoudige test en kan veel problemen voorkomen. Een veelvoorkomende aandoening is verder het Prikkelbare Darmsyndroom. Onduidelijk is wat daarbij precies aan de hand is maar de kwaal kan zeer vervelend en pijnlijk zijn.
Darmkanker en lichaamsbeweging
Wist u trouwens dat lichaamsbeweging belangrijk is bij het voorkómen van kanker? In 2005 verscheen daar een boek over waaraan ik heb meegewerkt [1]. Vervolgens verscheen in 2020 een uitgebreide studie waarin werd aangetoond dat er waarschijnlijk een causaal verband is tussen voldoende beweging en het optreden van darmkanker [2]. De aanbeveling is om lichamelijke activiteit als preventiemiddel te gebruiken.
Het einde van het poepliedje was: en laten we vrolijk wezen, dat kan dus nu aangevuld worden met ‘en in beweging blijven’.
- Van Leeuwen FE, et al. De rol van lichaamsbeweging bij kanker (2005). KWF Kankerbestrijding, Oisterwijk: van den Boogaard.
- Papadimitriou N, et al. Physical activity and risks of breast and colorectal cancer: a Mendelian randomisation analysis (2020). Nature Communications;11(1):597.