.st0{fill:#FFFFFF;}

Gertrude van den Brink (VGN) ontvangt eerste exemplaar Ouder van mijn ouders 

 26 mei 2016

  • minuten leestijd 

In de Opstandingskerk in Nijkerk kwamen woensdag 25 mei jl. ruim 100 mensen voor het symposium Ouder van mijn ouders, kinderen van verstandelijk beperkte ouders in beeld. Ter afsluiting van het symposium van belangenvereniging Sien, overhandigde (dag)voorzitter Koos Spanbroek het eerste exemplaar van het boek Ouder van mijn ouders aan mevrouw Gertrude van den Brink, voorzitter Raad van Bestuur van Middin en bestuurslid van de VGN.

Zorgen over ouderschap

Tijdens het symposium gingen de deelnemers op zoek naar handvatten voor hulpverleners om kinderen die in een dergelijke situatie opgroeien te herkennen, te helpen en te ondersteunen. Zowel ervaringsdeskundigen als professionals kwamen aan het woord en gaven workshops. Prof. mr. Paul Vlaardingerbroek (hoogleraar familie- en jeugdrecht Tilburg University) sprak kort over de zorgen over ouderschap. In zijn workshop 'Zorgen voor goed ouderschap' ging hij met de deelnemers dieper in op de vraag: Wat kan/moet de hulpverlening bijdragen aan een goede invulling van ouderschap?

Ervaringsdeskundige

Nettie van Wijk, ervaringsdeskundigeNettie van Wijk, ervaringsdeskundige en één van de geportretteerden in het boek, sprak over 'gezien worden'. Zij vertelde over wat haar overkomen was, hoe zij als vierjarige de verantwoordelijkheid voor het gezin droeg die haar ouders niet konden dragen. Wat haar het meest is bijgebleven is eenzaamheid. 'Ik voelde me vaak zo alleen omdat niet begreep wat het voor mij betekende', vertelde Nettie.

Na de 2e workshopronde verzamelde de dagvoorzitter Spanbroek de uitkomsten van de workshops. Er zijn enkele punten benoemd die de werkgroep Kinderen van verstandelijk beperkte ouders (KVBO) dinsdag mee kan nemen wanneer ze het boek gaan aanbieden aan de Kamercommissie van VWS.

Aan het eind van de dag presenteerde Koos Spanbroek het boek  en overhandigde Gertrude van den Brink het eerste exemplaar Ouder van mijn ouders. Zij was diep geroerd door de persoonlijke verhalen van de kinderen die - tegen wil en dank - ouder van hun ouders zijn geweest. De verhalen waren op een aansprekende manier beschreven, zei Van den Brink. Alle perspectieven bij een complex onderwerp als kinderwens en ouderschap van mensen met een beperking komen aan de orde in het boek.

De hele dag was Brandpunt tv aanwezig. De uitzending hiervan is te zien op dinsdagavond om 20.30 uur op Ned.2

 

 

>