.st0{fill:#FFFFFF;}

Verhalenkamer Willibrordus 

 7 maart 2017

  • minuten leestijd 

Verhalenkamer Willibrordus voert haar bezoekers langs de vele verhalen over het verleden en het heden van de psychiatrie. Daarbij speelt ook de rijke geschiedenis van het Landgoed Willibrordus een grote rol. Deze bijzondere locatie is al meer dan vijfentachtig jaar een levendige plek: ‘gesticht’ aan de rand van het dorp. Maar tegenwoordig opgenomen in het culturele en recreatieve hart van Heiloo.

Psychiatrie

Vroeger werkte de psychiatrie in een isolement. Tegenwoordig maakt ze deel uit van de maatschappij en heeft het betrekking op alle mensen. Aan dit besef draagt de Verhalenkamer op verrassende, creatieve en educatieve wijze bij. Bijvoorbeeld door het vertellen van Herstelverhalen. De Verhalenkamer levert zo een positieve bijdrage aan de stigmatisering van mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid.

Het Kasthuys van Barbara

Het Kasthuys van Barbara is een 1-persoonstentoonstelling die uitnodigt tot meer: hoe het delen van verhalen leidt tot ontmoeting en kennis.  In Het Kasthuys vertelt Barbara haar levensverhaal. Rond haar 20e ging het namelijk steeds slechter met haar. Een depressie; luidde de diagnose. Het gaat nu goed, hoewel zij zichzelf nog steeds moet helpen. Ze hoopt van harte dat ze door te vertellen over haar belevenissen anderen kan inspireren.

Aan de hand een videoportret krijgt het leven van Barbara vorm. Binnen in de kast is slechts ruimte voor één persoon. Één op één maakt u kennis met haar privé-wereld en haar gedachten. Het Kasthuys is een bijzondere manier om in contact te komen met een onderwerp dat voor veel mensen verborgen blijft. Centrale vraag die naar voren komt is: Wat was jouw keerpunt in je leven? Het Kasthuys biedt enerzijds informatie over depressie en nodigt daarnaast door middel van interactieve vragen uit tot dialoog.

Op het Landgoed is een VVV agentschap gevestigd. Vanuit de Verhalenkamer starten behalve expedities over het Landgoed ook wandelingen en fietstroutes.

Meer informatie: www.verhalenkamerwillibrordus.nl

>