.st0{fill:#FFFFFF;}

Still Alice, bekroonde Hollywoodfilm over dementie bij jongeren 

 6 maart 2015

  • minuten leestijd 

De met een Oscar bekroonde Hollywoodfilm Still Alice gaat over dementie bij jonge mensen. In deze film krijgt hoofdrolspeelster dr. Alice Howland (Julianne Moore), een nog jonge professor in de taalkunde, te horen dat zij lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Ze worstelt met haar ziekte en dat oefent een grote invloed uit op haar werk, huwelijk en familie.

In Nederland loopt het VUmc Alzheimercentrum, het expertisecentrum voor onderzoek naar en behandeling van jongdementie voorop in wetenschappelijk onderzoek naar dementie bij jonge mensen. Daarom was er 5 maart jl. een speciale voorpremière voor de donateurs met de distributeur van Still Alice, September Film. Een team van artsen en onderzoekers zijn intensief betrokken bij het onderzoek, in internationaal verband, naar betere diagnostiek en behandeling van jong dementerenden.

‘In Nederland is veel meer aandacht nodig voor een groeiende groep jonge mensen die aan dementie lijdt’, zegt Prof. dr. Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimerstichting. ‘Circa een kwart miljoen mensen lijdt aan dementie. Naar schatting zijn daarvan zo’n 20.000 mensen jonger dan 65 jaar. De diagnose bij hen wordt vaak gemist vanwege onbekendheid. De jonge patiënt met dementie vereist een andere behandeling dan de oudere patiënt, omdat de ziekte zich bij hen vaak agressiever voordoet en veelal niet begint met de bekende geheugenproblemen zoals dat bij ouderen wordt gezien. Dementie op jonge leeftijd kent vele verschijningsvormen en verschilt in veel opzichten van dementie bij ouderen. Gemiddeld lijdt een jonge patiënt 8-13 jaar aan dementie na de diagnose. Het wetenschappelijk onderzoek naar deze vormen van dementie levert onschatbare kennis op voor de behandeling van dementie op oudere leeftijd.’

Bron: 50plus.blog.nl

 

>