Er is soms niets lekkerder dan ’s avonds na een drukke dag je bed inkruipen voor een fijne nachtrust. We hebben dit ook nodig, de dag moet verwerkt worden en herinneringen opgeslagen. Je lijf en je hersenen hebben slaap nodig om herstelwerkzaamheden uit te voeren en de benodigde rust te krijgen. Tijdens de verschillende fases van de slaap vinden al deze processen plaats.
Fases van slaap
Er zijn grofweg drie fases: diepe slaap, lichte slaap en REMslaap. De REMslaap is de fase waarin we dromen en gebeurtenissen verwerken. Vaak zijn we tijdens deze fase moeilijk wakker te krijgen. In 1,5 tot 2 uur hebben we alle fases geslapen en beginnen ze opnieuw, totdat we gemiddeld 8 uur slaap hebben gehad. Dit is ook de hoeveelheid slaap die een volwassene gemiddeld nodig heeft om te kunnen spreken van voldoende slaap. De een zal meer uren slaap nodig hebben dan de ander, maar te veel korte nachten achter elkaar zorgt bij iedereen voor problemen. Je krijgt moeite met je concentratie, je geheugen en je bent prikkelbaarder. Dit is niet de hele dag zo, er zijn momenten dat je je beter voelt alsof je over de slaap heen bent. Maar even later komt de man met de hamer alsnog langs. Op lange termijn kan dit zorgen voor overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en nog veel meer problemen.
Kwalitatieve slaap
Voor een oudere die al meer kans heeft op deze problemen is het daarom extra belangrijk om een goede kwalitatieve slaap te hebben. Bij een normale veroudering treedt tijdens de nacht een minder diepe slaap op en wordt de gemiddelde slaapbehoefte teruggebracht naar 6. Echter betekent dit niet dat de behoefte niet blijft. Overdag rustmomenten zijn dan ook extra belangrijk. Hiermee wordt iemand met dementie extra geholpen, omdat deze immers meestal al moeite heeft met concentratie, geheugen en stemming. Iemand die een goede nacht heeft gehad, is vrolijker en minder vermoeid.
Hoe belangrijk slapen is en hoe je je slaap kunt verbeteren, lees je in mijn komende blogs en in mijn boek Lekker slapen zonder medicatie – Een goede nachtrust bij dementie.