.st0{fill:#FFFFFF;}

Mantelzorgster Marianne zeer tevreden met prikkelarme Daginzicht agenda 

 november 24, 2015

By  saamuitgeverij

De Daginzicht Agenda is een handig hulpmiddel voor mensen met geheugenproblemen. Samen met Petra Harks van Stichting Doe Maar Zo! proberen we deze prikkelarme agenda onder de aandacht te krijgen van mantelzorgers, huisartsen, casemanagers en ergotherapeuten. Waarom? Omdat wij er van overtuigd zijn dat deze agenda veel steun en structuur geeft aan de gebruiker én familie. We horen van gebruikers veel positieve reacties en daarom weten we ook dat de agenda goed werkt. Mantelzorgster Marianne Oosterwijk is ook zeer enthousiast over de agenda; zij heeft de agenda aangeschaft voor haar moeder die een herseninfarct heeft gehad. Dit is haar verhaal:

“Mijn moeder heeft veel steun aan haar daginzicht agenda. Deze zorgt voor meer overzicht en betere zelfredzaamheid”, vertelt Marianne enthousiast. “Na een herseninfarct in 2013, wist mijn moeder niet meer welke dag het was en wat er op de planning stond. Het overzicht was geheel verdwenen en het betekende chaos alom! Ik was als mantelzorger dus ontzettend blij met deze prikkelarme agenda.”

weekpagina's samenBijzonder is de indeling per dag met drie schrijfvelden: één voor de ochtend, middag en avond. Daarbij heeft iedere dag een eigen kleur. Dit maakt de daginzicht agenda uniek! De agenda kan door de gebruiker zelfstandig worden ingevuld of met extra hulp van mantelzorgers en zorgverleners. Marianne vervolgt: “In de ochtend legt mijn moeder haar in zakjes verpakte medicijnen op de juiste dag in haar agenda. De tv-gids legt ze open op dezelfde datum en in haar wekelijkse activiteitenprogramma kruist ze de betreffende dag aan. Vervolgens kan de dag beginnen! Ma schrijft op wat er die dag allemaal gebeurt. Bezoekende familieleden schrijven ook in de agenda dat ze geweest zijn en wat hun planning is voor de komende dagen. Het gaat nog wel eens mis, maar ma krijgt beetje bij beetje haar vertrouwen en regie terug!”

De Daginzicht agenda 2016 is in twee varianten te bestellen. Er is een losbladige agenda in map en een gebonden versie met metalen wire-o binding. De metalen ring maakt het mogelijk om 1 dag in zicht te leggen, zodat geen verwarring over de dag van vandaag ontstaat. Marianne: “We hebben dit jaar gekozen voor de nieuwe wire-o ring, zodat mijn moeder per dag de agenda kan openleggen en zich niet meer zo gauw zal vergissen. Al met al zijn we zo blij met de agenda, dat we van de daken willen schreeuwen: Mantelzorgers, geriaters en verzorgingsinstellingen maak uw cliënten/patiënten en hun familie attent op de agenda ‘Daginzicht’! Het geeft onze dierbare ouderen de nodige regie over hun dag.”

In 2013 ontwikkelde Stichting Doe Maar Zo! met financiële steun van onder andere het VSB Fonds, CZ en Fonds Sluyterman van Loo de eerste daginzicht agenda. Deze prikkelarme agenda is speciaal gemaakt voor en door ouderen met beginnende dementie, afasie, niet aangeboren hersenletsel (NAH) of andere geheugenproblemen. Ook artsen, ergotherapeuten en ervaren zorgverleners hielpen met de ontwikkeling van de agenda.

 

Meer nieuw uit deze categorie:
>