.st0{fill:#FFFFFF;}

Maladaptief dagdromen: vluchten in fantasieën 

 21 maart 2024

  • minuten leestijd 

De nieuwe uitgave van SAAM Uitgeverij De complexiteit van maladaptief dagdromen, mede-geschreven door ervaringsdeskundige Ankie Driessen, biedt inzichten in maladaptief dagdromen (MD), een psychische aandoening die vele honderdduizenden Nederlanders treft. MD kenmerkt zich door intens, dwangmatig dagdromen dat kan leiden tot significante emotionele stress en verstoring van dagelijkse activiteiten. Op 26 maart wordt het boek gepresenteerd in Den Haag.

Het boek, gebaseerd op zowel persoonlijke ervaringen als algemene informatie over MD gelinkt aan wetenschappelijke studies, dient als een informatieve bron over MD, gericht op zowel diegenen die met MD leven als professionals in de gezondheidszorg, inclusief therapeuten, kindertherapeuten, en GGZ-medewerkers. Het biedt inzichten in de prevalentie, oorzaken, symptomen, en de impact van MD op het dagelijkse leven, naast het verkennen van behandelingsopties en zelfhulpmiddelen. Ook de verschillen tussen normaal dagdromen en MD worden genoemd en toegelicht.

MD is in Nederland nog relatief onbekend en kan op verschillende manier ontstaan. Het exacte aantal mensen dat lijdt aan maladaptief dagdromen is nog niet volledig bekend. Het is een relatief nieuw concept in de psychologie in Nederland, en er is nog steeds behoefte aan uitgebreid onderzoek om de ware prevalentie ervan te bepalen. Er zijn echter enkele schattingen en metingen dat maladaptief dagdromen bij een aanzienlijk aantal mensen kan voorkomen, en het treft mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Dit boek is niet alleen een uitgestoken hand naar degenen die worstelen met MD, maar ook een bemoediging dat herstel mogelijk is, zoals bewezen door Ankie Driessen zelf. Haar verhaal biedt hoop en toont dat met de juiste kennis en gereedschappen, mensen met MD kunnen leren om hun maladaptieve dagdromen te beheersen en een vollediger leven te leiden.

De complexiteit van maladaptief dagdromen markeert een eerste aanzet in het verstrekken van algemene informatie over MD in Nederland, hopend een bijdrage te leveren aan de erkenning en behandeling van deze onderbelichte psychische toestand.

Het boek is vanaf 27 maart verkrijgbaar via zorgboeken.nl de webshop van SAAM Uitgeverij en via de bekende (online) boekhandels.

>