.st0{fill:#FFFFFF;}

Instellingen moeten zorg dementerenden verbeteren 

 29 juni 2015

  • minuten leestijd 

De zorg voor mensen met dementie en onbegrepen gedrag in instellingen voor ouderenzorg moet worden verbeterd. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van een onderzoek in twintig zorginstellingen, waarbij mysteryguests werden ingezet.

Beeld: iStockBeeld: iStock

Uit het onderzoek blijkt dat nog niet alle instellingen voldoen aan de randvoorwaarden voor goede zorg. Veel instellingen hebben te weinig specifieke aandacht voor cliënten met dementie of onbegrepen gedrag, stelt de inspectie. Er wordt bijvoorbeeld te weinig gekeken naar de mens achter de cliënt, terwijl dit veel van het onbegrepen gedrag kan verklaren. De kennis over de levensgeschiedenis van de cliënt en zijn of haar gedrag en routines voor de opname is vaak erg oppervlakkig en wordt meestal niet vastgelegd in het zorgdossier.

Ook moeten familieleden en naasten ‘als waardevolle partners in de zorg’ meer worden betrokken bij de zorgverlening. Volgens de inspectie wordt de zorg voor dementerende cliënten in zorginstellingen steeds complexer, omdat cliënten in een later stadium worden opgenomen. De deskundigheid van zorgverleners blijft echter achter bij deze ontwikkeling; zo wordt er te veel gedaan aan symptoombestrijding, maar te weinig gekeken naar de oorzaken voor het gedrag van de cliënt.

Simone Paauw

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 29 juni 2015

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Log dan eerst in.

Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

>