.st0{fill:#FFFFFF;}

Imaginaire vrienden 

 4 februari 2021

  • minuten leestijd 

Hein heeft soms heimwee. Weer met zijn oude, trouwe vrienden te zijn… veilig en geborgen. Het is lang geleden dat hij dagelijks alles met hen kon delen. Heel af en toe, als hij het echt slecht heeft op zijn werk, zijn ze er weer. Ze komen even op bed zitten en luisteren naar zijn zorgen. Zijn tranen vinden troost en erkenning.

Prooi

Deze personages vol steun en liefde zijn lang geleden ontstaan. Op school was Hein de prooi. De andere kinderen roken zijn kwetsbaarheid en haalden de vreselijkste dingen met hem uit. Een keer rolden ze hem in de lange gymmat en gingen er met zijn allen bovenop zitten. Hij dacht dat hij doodging.

De avond van de gymmat ontstond Kleine Bizon. Deze sterkte Indianenjongen haalde hem ‘s avonds op. Samen dwaalden zij uren door donkere bossen. Later kwam Witte Veer erbij. Hij hield net als Hein van lezen. Kleine Bizon en Witte Veer hielpen Hein door de verschrikkelijke jaren van zijn jeugd.

Imaginaire vrienden

Kinderlijke verbeelding, angst en eenzaamheid kunnen leiden tot het ontstaan van imaginaire vrienden. Dat is niet gek, maar logisch. Waar het ouders niet lukt om een veilig kader te creëren, geven ze kracht en troost in barre tijden.

Hein werd groot. Er was weinig verschil. In de kantine hield hij alle deuren in de gaten. Hij ontliep zijn collega’s en ging zo snel mogelijk naar huis. Thuis wachtten zijn vrienden. Hij had inmiddels De Club opgericht. Een fijne vriendenkring waar hij uren mee debatteerde en series keek. Jaren leed hij ongemerkt dit eenzame bestaan.

Dierenambulance

Tot hij niet lang geleden bij de dierenambulance terecht kwam. Een verhaal op zich. Daar kwam hij steeds vaker in aanraking met echte mensen. Aardige mensen. Ze waren dankbaar of bang. Hij kon ze helpen. Dat maakte hem blij. Hein heeft ontdekt dat dagen met mensen in de buitenwereld beter zijn.

Zwarte Veer en Archibald kwamen samen afscheid nemen. Ze hebben beloofd hem nooit echt te verlaten. Als hij in nood is, zullen ze er zijn. Ook de club is ontbonden. Het was een roerend afscheid met speeches van alle aanwezigen. Hein probeert het alleen te doen. Hij heeft al een paar echte kennissen. Maar soms heeft hij heimwee…

>