.st0{fill:#FFFFFF;}

Het belang van goed slapen 

 november 12, 2020

Blog

Koen Manders

Auteur


Koen (1985) is werkzaam vanuit de psychosociale vakgroep als gedragsverpleegkundige. Binnen de vakgroep richt hij zich vooral op het gedrag en de cognitieve problemen bij cliënten met dementie. Hij ondersteunt de  psychologen met het maken van een dagstructuur en geeft trainingen op het gebied van benadering en omgang met cliënten. Hij merkte dat er behoefte was aan een duidelijke benadering die beter aansluit bij de doelgroep, gebaseerd op de empatisch, directieve benadering. Met dit doel is hij de compositiebenadering gaan uitschrijven.

Koen is verder eigenaar van KMconsultatie. Hij verzorgt trainingen om zijn kennis in de ouderenzorg te delen en verhuurt zich als coach. Het spreekt hem aan om iets mee te geven van hoe hij tegen bepaalde zaken aankijkt. Hij richt zich hierbij vooral op de ouderenzorg in de thuissituatie.

Dat slaap herstellend werkt is bekend. Maar het exacte doel van slaap is nog niet volledig duidelijk. Wel is bewezen dat slaaptekort grote gevolgen kan hebben.

Slapen werkt herstellend voor zowel het lichaam als voor de hersenfuncties. Cognitieve processen, waaronder het geheugen en de concentratie, krijgen de kans om te herstellen en te resetten.

Drie processen zijn van invloed op de slaap: het circadiaans ritme, slaapdruk en slaapritme. Deze processen worden onder andere beïnvloed door iemands leeftijd. Bij een jongere zijn deze processen meestal optimaal ingesteld. Naarmate iemand ouder wordt, verandert dit en slaapt iemand vaak korter en minder diep. Een dutje overdag wordt belangrijker.

Bij slaaptekort treden grote gevolgen op: concentratie en geheugen gaan bijvoorbeeld achteruit. Houdt het slaaptekort langer aan, dan is er ook nog eens meer kans op hart- en vaatziekten en overgewicht. Het is dus erg belangrijk om goed te slapen.

Hoe belangrijk slapen is en hoe je je slaap kunt verbeteren, lees je in het boek Lekker slapen zonder medicatie – Een goede nachtrust bij dementie van Koen Manders.

Lekker slapen zonder medicatie

Dit boek sluit aan op de nieuwe Wet Zorg en Dwang. Door de opbouw met de zes stappen, inzet van andere disciplines en onderbouwing bij het gebruik van bepaalde interventies, biedt de slaapmethode steun bij het verminderen van slaapproblemen bij ouderen en mensen met dementie. Lekker slapen zonder medicatie!

>