Dat slaap herstellend werkt is bekend. Maar het exacte doel van slaap is nog niet volledig duidelijk. Wel is bewezen dat slaaptekort grote gevolgen kan hebben.
Slapen werkt herstellend voor zowel het lichaam als voor de hersenfuncties. Cognitieve processen, waaronder het geheugen en de concentratie, krijgen de kans om te herstellen en te resetten.
Drie processen zijn van invloed op de slaap: het circadiaans ritme, slaapdruk en slaapritme. Deze processen worden onder andere beïnvloed door iemands leeftijd. Bij een jongere zijn deze processen meestal optimaal ingesteld. Naarmate iemand ouder wordt, verandert dit en slaapt iemand vaak korter en minder diep. Een dutje overdag wordt belangrijker.
Bij slaaptekort treden grote gevolgen op: concentratie en geheugen gaan bijvoorbeeld achteruit. Houdt het slaaptekort langer aan, dan is er ook nog eens meer kans op hart- en vaatziekten en overgewicht. Het is dus erg belangrijk om goed te slapen.
Hoe belangrijk slapen is en hoe je je slaap kunt verbeteren, lees je in het boek Lekker slapen zonder medicatie – Een goede nachtrust bij dementie van Koen Manders.