.st0{fill:#FFFFFF;}

Weetje – De slaapkamer is de slaapkamer 

 november 4, 2020

Blog

Koen Manders

Auteur


Koen (1985) is werkzaam vanuit de psychosociale vakgroep als gedragsverpleegkundige. Binnen de vakgroep richt hij zich vooral op het gedrag en de cognitieve problemen bij cliënten met dementie. Hij ondersteunt de  psychologen met het maken van een dagstructuur en geeft trainingen op het gebied van benadering en omgang met cliënten. Hij merkte dat er behoefte was aan een duidelijke benadering die beter aansluit bij de doelgroep, gebaseerd op de empatisch, directieve benadering. Met dit doel is hij de compositiebenadering gaan uitschrijven.

Koen is verder eigenaar van KMconsultatie. Hij verzorgt trainingen om zijn kennis in de ouderenzorg te delen en verhuurt zich als coach. Het spreekt hem aan om iets mee te geven van hoe hij tegen bepaalde zaken aankijkt. Hij richt zich hierbij vooral op de ouderenzorg in de thuissituatie.

Ik kom regelmatig slaapkamers tegen die als woon-/slaapkamer worden ingericht, met het idee dat de cliënt zich hier kan terugtrekken en ook een plek heeft om te zitten en wat te lezen of tv te kijken. In de thuissituatie had de cliënt meestal geen bank of fauteuil in de slaapkamer. Dit kan voor een cliënt met dementie dus heel verwarrend zijn. De oriëntatie is vaak al verstoord en nu staat er ineens een eettafeltje en een keuken in de slaapkamer. De cliënt kan dan gaan zoeken waar hij ook alweer is. 

Een kamer echt als slaapkamer inrichten, geeft een cliënt een stuk herkenning en brengt rust. Het doel van de ruimte is duidelijker, de kans op dwalen of zoekgedrag wordt verminderd.

Lekker slapen zonder medicatie

Dit boek sluit aan op de nieuwe Wet Zorg en Dwang. Door de opbouw met de zes stappen, inzet van andere disciplines en onderbouwing bij het gebruik van bepaalde interventies, biedt de slaapmethode steun bij het verminderen van slaapproblemen bij ouderen en mensen met dementie. Lekker slapen zonder medicatie!

>