.st0{fill:#FFFFFF;}

Jonathan Teyl lanceert columnbundel Politiek Steekspel 

 13 januari 2016

  • minuten leestijd 

Vanaf januari 2012 schreef filosoof en columnist Jonathan Teyl (pseudoniem) pittige politiek getinte columns uit de gemeente Teylingen. Dit werd zo’n succes dat Teyl zijn aandacht verschoof naar de politiek binnen de gehele Duin- en Bollenstreek. Zijn columns verschenen wekelijks in de huis-aan-huisbladen van de Duin- en Bollenstreek. Nu,vier jaar later zijn zijn beste columns geselecteerd en gebundeld in een boek: Politiek steekspel.

Veel mensen vragen zich af wat er nou zo leuk is aan gemeentepolitiek. Het kan soms droog en stoffig overkomen maar saai is het zeker niet. ‘Saaie politiek wordt door het stellen van de juiste vragen juist interessant’, vindt Teyl. Hij weet de dure woorden voor politieke onderwerpen te vertalen in begrijpelijk Nederlands. Met een bepaalde afstand volgt hij de waan van de dag, waar de politiek zich druk over maakt. ‘Ik heb mij tijdens het schrijven vooral bezig gehouden met vragen als: waarom doen mensen wat ze doen? wat gaat er schuil achter dat ene standpunt? wat is er simpelweg aan de hand?’ Met zijn nieuwsgierigheid waarbij hij net iets verder met zijn neus in de onderwerpen duikt, ongehinderd door enig vooroordeel over de onderwerpen, komt hij tot verrassende ontdekkingen. ‘Ik heb zoveel mogelijk proberen te beschouwen. Het kan namelijk verraderlijk moeilijk zijn om echt te begrijpen wat er aan de hand is, ook al lijkt dat in eerste instantie nog zo duidelijk. Eigenlijk kan ik beter schrijven dat het verraderlijk makkelijk is verstrikt te raken in een wirwar aan meningen en tegenstrijdige feiten. Dat gebeurt al snel als je de politiek echt goed volgt. Het politieke spel is een ondoorzichtig spel.’

Troebel speelveld

Als filosoof wil hij in een troebel speelveld voor de nodige opklaring zorgen. ‘Niet alle huisjes waren voor mij heilig, en af en toe heb ik op ironische of sarcastische wijze de boel een beetje opgeschud. Gelukkig is dat voor een columnist geen probleem.’ Met een frisse kijk op zaken zoals burgerparticipatie, milieu, bezuinigingen op de bibliotheek en nog veel meer lokale onderwerpen schrijft hij zijn columns met enige humor en ingehouden scherpte waarover je twee keer moet nadenken. De columnist registreert als het ware wat er gaande is, zonder zijn eigen mening specifiek naar voren te dringen, en dat is ook wat de kracht is van deze verhalen. De lezer heeft na het lezen van zijn column nog genoeg kruit over om zelf een eigen mening te vormen. Natuurlijk wordt de lezer in elke column wel voorzien van een mooie handleiding, maar het respect voor de de lezer staat voorop bij de schrijfsels van de filosoof Teyl. En dat is ook vermoedelijk de reden waarom deze zo gewaardeerd worden.

Politieke invloed

Zijn bundel Politiek steekspel is niet alleen interessant voor inwoners van de Duin- en Bollenstreek en een paar dozijn raadsleden. Politiek heeft immers invloed op ons allemaal en wordt overal bedreven, waar je ook woont, en de beweegredenen van mensen zijn grotendeels universeel. Deze columnbundel doorbreekt wat dat betreft de grenzen van de Duin- en Bollenstreek en reikt zelfs tot ver daarbuiten. Mocht je ooit die kranten rond de aardappelschilletjes hebben gevouwen en je kunt ze niet meer terugvinden, dan is de aanschaf van dit boekje een aanrader. Ook aan te raden voor mensen die ooit een carriere willen beginnen in de gemeentelijkpolitiek. Let wel, de journalisten beslissen niet mee in de besluitvorming, maar ze weten wel jouw kiezers op een mooie manier te vertellen of je het goed doet of niet. Het boek Politiek Steekspel is wat dat betreft een aanrader voor een ieder die met politiek en journalistiek een band heeft.

Politiek Steekspel is vanaf 15 januari 2015 verkrijgbaar.

>