Vrijdag 16 december kwamen ca 100 mensen naar de de Hanzehogeschool Groningen voor de boekpresentatie van Help! Wij hebben dementie van Petra Oden. In januari 2021 verloor Petra haar man, na vier zware jaren leven met dementie. De eerste signalen van zijn ziekte openbaarden zich toen hij pas 54 jaar oud was. Petra beschrijft in haar boek helder en indringend wat het betekent als je partner op jonge leeftijd dementie krijgt, dat wil zeggen voor 65 jaar. Aan de hand van vijf fasen beschrijft ze de gedragsveranderingen, de emotionele gevolgen voor de naaste, de zorg die nodig is, de ethische dilemma’s die er spelen en de juridische vraagstukken die erbij komen kijken. Het boek biedt praktische tips, op basis van eigen ervaringen en onderzoek.
De boekpresentatie werd ondersteund door een aantal sprekers en door Arianthe Acteurs & Trainers. Situaties uit het boek werden door de acteurs nagespeeld en dat maakten enorme indruk bij het publiek. Zij lieten zien wat het betekent als je partner dementie heeft. Ook zichtbaar waren de gevolgen van het gebrek aan aandacht van de zorg voor de naaste, terwijl de naaste meestal een beter inzicht heeft in de situatie dan de persoon met dementie zelf.
Tineke Runia-Been van Alzheimer Nederland afdeling Groningen leidde ons op een mooie manier door de ochtend.
Joke Spikman van het Alzheimer Centrum Groningen van het UMCG nam het eerste exemplaar in ontvangst en beloofde de aanbevelingen mee te zullen nemen in het mooie onderzoek van dit centrum.
Marieke Hopma nam de boeken in ontvangst die Petra schonk aan de BreinBieb. De boeken liggen nu in 25 bibliotheken in Groningen.
Ronald Geelen maakte op een indringende manier duidelijk hoe om te gaan met gedragsproblemen bij dementie en met het sundowning syndroom.
Lector Marie Louise Luttik liet helder zien dat zorgprofessionals slechts invoegen in het traject dat voor de naaste al veel langer gaande is.
De bijeenkomst was ook de start van de projectgroep Jonge mensen met dementie Groningen. Petra: ‘Via Henny Volman van Alzheimer Nederland afdeling Drenthe en met Annewijke van Keulen kunnen we de verbinding leggen met de projectgroep die al heel actief is in Drenthe.’