.st0{fill:#FFFFFF;}

Auteur SAAM Roelie Roorda zet persoonlijke zorg op de kaart 

 29 september 2021

  • minuten leestijd 

Roelie Roorda (66) uit Epe is een van de tien Nederlanders die dit jaar genomineerd is voor de prestigieuze Freelancer Of The Year (FOTY) Awards. De eigenaresse van het Eper bedrijf Goede Zorg Aan Huis is blij met deze aandacht. 'Of ik nu win of niet; ik hoop hierdoor de  persoonlijke, belevingsgerichte zorg aan huis die een team van zzp’ers kan bieden, ook landelijk op de kaart te zetten.'

FOTY Awards

De FOTY Awards worden zaterdag 20 november uitgereikt. Om als finalist uitgekozen te kunnen worden, heeft Roelie Roorda een video met een ouderwetse bedrijfspitch opgenomen. 'Als die video op Facebook veel gedeeld en geliket  wordt, maak ik kans op de publieksprijs. Zo’n prijs zorgt voor aandacht. Niet zozeer mezelf, want ik ben niet belangrijk. Maar wel voor het idee dat ik al lang heb en waarvan ik altijd nog overtuigd ben dat het werkt.'

De zorg kan anders

Toen Roelie Roorda nog als zorgverlener in een instelling werkte, voelde het soms best wel eens zo dat ze onvoldoende tijd had om echt aandacht te besteden aan de bewoners. 'De hulp die daar geboden kon worden, was vaak te gehaast. Ik vond dat ik op die manier tekort schoot. Als zzp'er kon ik wél werken zoals het me voor ogen stond. Daarom ben ik ruim 17 jaar geleden voor mezelf begonnen. Ik lever maatwerk en pas mijn werk aan, aan de thuissituatie van mijn cliënten. Ik stap in hun wereld en geef de zorg die nodig is. Zodat mijn cliënten zo veel mogelijk door kunnen gaan met leven zoals ze dat gewend zijn.' Al heel snel had Roelie haar eerste cliënt. 'Deze dame had dementie. Ik heb haar zolang mogelijk thuis kunnen verzorgen. Zo had ze tot het eind van haar leven nog het gevoel dat ze ergens bij hoorde.'

"Ik besteed 95 procent van het pgb budget aan de zorg"


Door middel van een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen cliënten zelf bepalen van wie ze de zorg willen. 'Daar waar van de instellingen verwacht wordt dat ze tenminste 60 procent van het budget per cliënt aan zorgtaken besteden, besteed ik 95 procent van dat budget aan zorg. Er zijn geen overheadkosten, en er is dus meer tijd voor de cliënt. Dat maakt de zorg uiteindelijk goedkoper. Maar daarbij kan ik alle zorg zo in alle rust verlenen.'

Ik stap in jouw wereld

De heldere aanpak van Goede Zorg Aan Huis, bleek een succes. Samen met Silvie Kamphuis schreef Roelie Roorda er zelfs een boek over: Belevingsgerichte zorg aan huis. Al deze ontwikkelingen hadden tot gevolg dat het bedrijf van Roelie Roorda inmiddels het gewenste aantal van vier zzp’ers aan het werk heeft. 'Ik vind dat onze persoonlijke, laagdrempelige zorgaanpak een belangrijke toegevoegde waarde heeft. Ik hoop dus dat mijn nominatie voor de landelijke FOTY Awards ervoor zorgt, dat ik onze unieke aanpak van de zorg nog beter onder de aandacht kan brengen. Ik zou het geweldig vinden dat ik de (lokale) politiek zou kunnen overtuigen dat dit dé nieuwe zorgvorm is. Zodat er in Nederland veel meer kleine teams van zzp’ers gaan ontstaan die op deze bijzondere manier goede zorg aan huis gaan verlenen.'

Belevingsgerichte zorg aan huis

Belevingsgerichte zorg aan huis is een pleidooi voor warme, persoonlijke thuiszorg. Het beschrijft hoe Roelie Roorda als zzp’er de zorg in Epe en omgeving de afgelopen jaren op unieke wijze heeft vormgegeven.

>